Ce dovezi mai poate recupera Parchetul despre alegerile din 2009
- Ionel Dancu
- 4 mai 2017, 00:00
Procurorii de la Parchetul General au cerut documente de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Curtea Constituţională (CCR), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, pe marginea cărora a fost deschis un dosar penal in rem, au relatat surse citate de Mediafax.
MAI şi STS, pe fir
De la Curtea de Apel Bucureşti, Parchetul ar putea obţine datele solicitate de PSD imediat după alegeri: PSD a acuzat o fraudă masivă şi a cerut la 10 decembrie 2009, la Curtea de Apel București, o prezervare de probe de către MAI, AEP, MAE, BEC şi STS.
Dovezi topite
Dovezile fizice ale votării au dispărut, dar rămân, teoretic, dovezile electronice. Potrivit legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, „buletinele de vot (...) procesele- verbale şi ştampilele (...) celelalte materiale utilizate în procesul electoral (...) precum şi listele de susţinători aflate la Curtea Constituţională şi cele primite de Autoritatea Electorală Permanentă de la Biroul Electoral Central sunt păstrate în arhivă, separat de celelalte documente, timp de 3 luni de la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României”.
După expirarea termenului, instanţele judecătoreşti vor preda pe bază de proces-verbal, pentru topire, operatorilor economici specializaţi buletinele de vot întrebuinţate sau neîntrebuinţate, cele nule, procesele- verbale şi ştampilele necesare votării, celelalte materiale utilizate în procesul electoral, precum şi listele de susţinători, mai spune legea. AEP asigură arhivarea electronică a documentelor primite de la BEC, apoi predă spre topire materialele şi documentele primite.
De la CCR, Parchetul poate obţine toate deciziile adoptate de judecători în 2009 în urma contestaţiei PSD care viza anularea alegerilor.