O cercetare sociologică arată că românii sunt dispuși, în marea lor majoritate să participe la campania de vaccinare și să se imunizeze împotriva COVID-19.
Ce cred românii despre vaccinare? Cea mai mare parte dintre români doresc să fie incluși în campania de vaccinare și să se imunizeze împotriva COVID-19. Mai bine de jumătate dintre români doresc să-și administreze un vaccin împotriva COVID-19. Informația apare într-o cercetare realizată de Reveal Marketing Research despre percepția românilor față de vaccinarea împotriva COVID-19.
Conform studiului, 62% dintre români sunt dornici să se vaccineze, iar dintre aceștia 36% vor s-o facă imediat. Un procent mai mic, 26% preferă să mai aștepte. Un procent de 47% dintre respondenți afirmă că se vaccinează pentru a-i proteja pe ceilalți.
Persoanele din mediul rural sunt mai reticiente la vaccinare, doar 24% fiind dispuși să se imunizeze când vor avea ocazia. În mediul urban, 45% dintre cei care au răspuns la cercetare și-au exprimat intenția de a se vaccina.
Câți bărbați și câte femei vor să se vaccineze
Dintre cei care se vaccinează de îndată ce vaccinul va fi disponibil, 50% au educație superioară, 40% au educație medie, iar 10% sunt cei cu educație primară.
În schimb, tinerii, deși spun că vor să se vaccineze, preferă să mai aștepte până anul următor. Un procent de 36% dintre tinerii profesioniști și 31% dintre cei fără partener au optat pentru varianta vaccinării mai târziu. 53% dintre cei care se vor vaccina mai târziu au educație superioara. Un procent de 40% au educație medie și 7% cu educație primară.
Câți refuză procedura de vaccinare
Procentul celor care nu doresc să se vaccineze, nici în prezent și nici mai târziu este de 38%. Peste jumătate dintre cei din mediul rural (51%) spun că nu se vor vaccina deloc, nici acum, nici mai târziu.
Dintre cei care nu se vor vaccina – 19% au educație primară, 49% au educație medie și 32% au educație superioară. Între cei care refuză vaccinarea, femeile au un procent mai mare – 66%, în vreme ce 34% sunt bărbați.
Aproape jumătate din membrii familliilor tradiționale (48%) declară că nu se vaccinează.
Ce cred românii despre vaccinare
Românii nu vor să se îmbolnăvească și vor să îi protejeze pe cei din jur. Peste jumătate dintre românii care se vaccinează (53%) declară că o fac pentru că nu vor să se îmbolnăvească. Dintre toate segmentele, seniorii pensionari își doresc cel mai mult să evite îmbolnăvirea cu Sars-CoV-2 – 67%. Este de înțeles, având în vedere că se află într-o categorie de risc. Din punct de vedere al educației, cei care se vaccinează pentru a nu se îmbolnăvi au în proporție de 48% educație superioară. Doar 10% sunt cei cu educație primară care au ales această variantă.
Al doilea motiv pentru care românii aleg să se vaccineze este dorință de a-i proteja pe ceilalți – 47%. Dintre aceștia, tinerii profesioniști se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 61%. Persoanele care se gândesc să îi protejeze pe ceilalți sunt cele cu educație superioară (49%). În schimb, cei cu educație primară care au selectat același răspuns sunt doar 7%. Dorința de a-și relua activitățile normale îi determină pe 42% dintre români să se vaccineze.
Alte motive selectate sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – (33%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă - 18%; călătoriile în străinătate – 13%.
Doar 1 din 10 respondenți a menționat că se vaccinează pentru că se recomandă de către autorități și medici.
Românii, motive de refuz la vaccinare
Un procent de 62% dintre români au temeri legate de vaccin, comparativ cu 37% care declară că nu au temeri. Conform studiului, 42% dintre respondenți se tem de potențialele reacții adverse provocate de vaccin.
Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, 54% consideră că vaccinul nu a fost suficient testat. 48% dintre aceștia se tem de reacțiile adverse, iar 41% nu cred în eficiența vaccinului.
Dintre segmente, 75% dintre maturii fără partener cred că vaccinul nu a fost testat suficient și 90% se tem de reacțiile adverse. Teama de reacțiile adverse este motivul menționat de cei cu educație medie (52%). Similar, 51% dintre cei care nu cred în eficiența vaccinului sunt persoanele cu educație medie. Dintre cei cu educație primară, 64% nu cred că vaccinul este testat suficient.
Doar 14% dintre românii care nu se vaccinează au declarat că nu se tem de noul coronavirus. Ceilalți, deși se tem de virus, nu intenționează să se vaccineze.
Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service. Compania este specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.
Metoda de cercetare folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) și au fost derulate 1011 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users. Eșantionul a fost reprezentativ la nivel național urban și rural. Cercetarea s-a făcut în perioada 6-11 ianuarie 2021. Eroare de eșantionare este +/- 3%, iar nivelul de încredere 95%.