Toţi cei care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face până la finalul lui august 2023. Pentru a putea cumpăra retroactiv contribuția la pensii trebuie îndeplinite câteva condiții.
Cei care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de pensii.
Important de știut: Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Cadrul legal stabilește că poate cumpăra vechime doar persoana care „la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.
Peste 17.000 de români şi-au cumpărat vechime în muncă
Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat că „acolo unde au existat goluri în activitatea în muncă, poate fi cumpărată această vechime retroactivă, achitând contribuția de asigurări sociale, încheind un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii de care aparțin persoanele respective, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a subliniat directorul CNPP.
Cu privire la sumele care trebuie plătite, Daniel Baciu a precizat că, potrivit legislației, contribuția de asigurări sociale este de 25%, procent care se aplică la salariul pe care îl avem. „În momentul de față, la salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei. În funcție de perioada pe care vrem să o cumpărăm, achităm suma corespunzătoare. Trebuie făcută însă o precizare: este vorba doar de o singură categorie din sistemul public de pensii pentru care putem să aplicăm pentru a cumpăra această vechime în muncă, respectiv cea pentru limită de vârstă”.
Încă o veste bună: Sumele pot fi plătite și în rate
Vestea bună pentru cei care doresc să cumpere vechime, este că „sumele pot fi plătite și în rate. Se face o convenție între cel care dorește să plătească aceste sume și colegii de la casele teritoriale de pensii unde își au domiciliu persoanele în cauză și această sumă poate fi plătită și în rate”, a explicat Daniel Baciu.
Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.
Sumele pentru plata retroactivă la pensia de stat:
1 lună – 638 lei 12 luni – 7656 lei 24 luni – 15 312 lei 48 luni – 30 628 lei
Cine poate plăti retroactiv contribuția la pensii?
După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care introduce acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se vor aplica până la 31 august 2023, deoarece, de la 1 septembrie 2023, cel puțin teoretic, ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor - Legea nr. 127/2019 -, care va face acest mecanism disponibil permanent, informează avocatnet.ro.