Există o categorie de angajați români privilegiată, putând beneficia perfect legal, la fiecare 10 ani, de un an sabatic. Postul le este rezervat în intervalul respectiv.
În Occident anul sabatic este foarte popular, fiind o practică destul de comună printre angajatori. În România însă, un an de concediu fără plată este rar întâlnit. Totuși legea stipulează că o categorie de bugetari benefiază de această facilitate. În tot acest interval de timp, postul deținut urmează să fie rezervat.
Postul este rezervat în timpul anului de concediu fără plată
Mai precis, profesorii din învățământul preuniversitar au dreptul la concediu fără plată pe durata unui întreg an școlar. Măsura a fost păstrată în noua lege a educației preuniversitare.
Altfel spus, profesorii se pot bucura de un an sabatic pentru a se ocupa de alte proiecte personale sau hobby-uri, de un alt job sau pur și simplu pentru odihnă. La întoarcere vor ocupa același post.
Totodată, în noua lege se specifică în mod special că este vorba de 10 ani consecutivi. Este important de precizat că perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei se consideră vechime în muncă. De precizat că anul sabatic poate fi cerut doar de profesorii titulari.
Și profesorii din învățământul superior pot beneficia de un an sabatic
Această facilitate se poate acorda, în învățământul superior, și profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au lucrat în aceeași universitate.
În egală măsură, rezervarea postului este posibilă și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcția de prefect, subprefect, președinte şi vicepreședinte al consiliului județean, primar, viceprimar etc.
Rezervarea postului mai este valabilă și atunci când cadrele didactice care revin din concediul de creștere a copilului.
Alte categorii care pot solicita facilitatea
O altă categorie pentru care postul didactic e rezervat este personalul didactic titular detașat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenții guvernamentale, interuniversitare sau interinstituționale.
Și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă în învățământul preuniversitar au dreptul de rezervare a postului sau catedrei, potrivit prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de sector.
În sfârșit, de aceeași prevedere pot beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, scrie avocatnet.ro.