Ce ascunde Kim Jong-un. Modul bizar în care Coreea de Nord apare pe Google Maps

Sursa foto: EPA/KCNA

Coreea de Nord este unul dintre cele mai secrete state din lume, iar utilizatorii Google Maps nu vor putea vedea o mare parte din țară pe site, stârnind îngrijorare cu privire la ceea ce ar putea ascunde Kim Jong-un.

Condusă de liderul său suprem Kim Jong-un din 2011, regatul pustnic are foarte puține contacte cu restul lumii și nu se știu prea multe despre cum este viața acolo. Modul în care Coreea de Nord apare pe Google Maps este bizar.

În mod normal, utilizatorii pot mări aproape orice stradă din lume pentru a vedea cum este și a naviga pe drumuri, dar Coreea de Nord este complet diferită.

Utilizatorii care încearcă să mărească și să vizualizeze detaliile țării nu vor putea. Drumurile par fără nume, iar numeroasele orașe și sate presărate în jur sunt neobișnuit de neclare. Singurele detalii despre Coreea de Nord care pot fi văzute pe Google Maps sunt numele orașelor și munților.

Restul peisajului este încețoșat din vedere și ascuns privirii lumii exterioare. Motivul pentru aceasta poate varia de la protejarea confidențialității până la ascunderea locațiilor guvernamentale sau militare de potențiale amenințări.

Nu se știe de ce Coreea de Nord este ținută ascunsă pe Google Maps, dar o explicație plauzibilă este lipsa de acces pe care companiile occidentale precum Google îl au în țară.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au convenit „în principiu” să pună capăt stării de război dintre ele în decembrie, deci Kim Jong-un ar putea lăsa companiile occidentale să-i cartografieze statul.

Coreea de Nord ar putea încerca, de asemenea, să limiteze cât de mult înțeleg inamicii săi despre capacitatea sa militară, ascunzând tipurile de tehnologie pe care le are și locațiile armatei sale.

Oricare ar fi motivul, utilizatorii Google Maps nu pot folosi în prezent site-ul web pentru a vedea o mare parte din țară.

De fapt, puținul prețios despre care se știe despre Coreea de Nord provine din poveștile împărtășite de oameni care au fugit. Cunoscuți sub numele de „dezertori”, un număr de cetățeni nord-coreeni s-au furișat din țară în mare pericol pentru a căuta o nouă viață.

Coreea de Sud este o destinație în care ajung cetățenii nord-coreeni. Se crede că peste 26.000 de oameni au evadat din Coreea de Nord și s-au îndreptat spre sud de la războiul din Coreea din 1950 până în 1953. Alții pleacă în China, dar mulți dintre aceștia ajung să fie returnați în Coreea de Nord.

Peninsula Coreeană a fost împărțită în Coreea de Nord și Coreea de Sud de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945.

O frontieră tensionată, cunoscută sub numele de paralela 38, separă cele două țări și încă provoacă ocazional dispute.

În ciuda mediului ostil care există, conflictul pe scară largă între cele două țări pare puțin probabil. Coreea de Sud are ambiția de a reuni într-o zi peninsula coreeană și chiar are un Minister al Unificării care este responsabil pentru acest obiectiv, scriu cei de la Mirror.