Anunț de la Casa de Pensii. Atenție la termenul-limită de depunere a actelor. Poți rămâne fără bani

Anunț de la Casa de Pensii. Atenție la termenul-limită de depunere a actelor. Poți rămâne fără bani Pensie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Anunțul venit de la Casa de Pensii se îndreaptă către toți beneficiarii unui tip de pensie. Ei au un termen limită de a depune documentele până în data de 25 septembrie 2022.

Casa Națională de Pensii Publice a atras atenția atât elevilor, cât și studenților care sunt beneficiari ai pensiei de urmaș că au termen până la data de 25 septembrie 2022 să depună o adeverință sau o declarație pe propria răspundere pentru a beneficia de veniturile din partea statului.

Cei care nu vor depune respectiva adeverință pentru pensia de urmaș, cea aferentă lunii octombrie 2022 va fi reținută de la plată. În cazul studenților cu vârsta de până la 26 de ani, aceștia au următoarele obligații:

  • să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 septembrie 2022, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor (model);
  •  să prezinte caselor teritoriale de pensii, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii”, transmite CNPP.

În plus, CNPP mai precizează faptul că în cazul în care acești beneficiari nu se vor prezenta până la data de 25 octombrie 2022 cu adeverința în original, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie nu va mai fi primită, potrivit comunicatului emis de CNPP.

Informații pentru cei care beneficiază de pensii de urmaș

Pensia de urmaș este calculată din pensia pentru limita de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul care a decedat. Ea mai poate fi calculată din pensia de invaliditate de gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înainte de îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, inclusiv în acele situații în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipat sau pensie anticipată parțială.

Contravaloarea pensiei de urmaș este stabilită procentual din punctajul mediu anual realizat de către susținător, aferent pensiei pentru limita de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, potrivit legislației, susținătorul decedat. În plus, după caz, poate fi calculată din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate de gradul I, în funcție de numărul urmașilor care au dreptul la această remunerație.

Așadar, în cazul unui singur urmaș, pensia este de 50%, în cazul a doi urmași aceasta este cuantificată la 75 de puncte procentuale. În cazul a trei urmași, aceasta este de 100%. În cazul persoanelor orfane de ambii părinți, cuantumul pensiei de urmaș este stabilită prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș pentru fiecare părinte.

Ne puteți urmări și pe Google News