Ce amendamente a votat Comisia specială privind legile justiției

Ce amendamente a votat Comisia specială privind legile justiției

Comisia specială privind legile justiției a votat, marți, amendamente venite din partea partidelor politice și a asciaților profesionale din sistemul judiciar pe Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

La articolul 1, alin 2, Steluța Cătăniciu și-a asumat separarea carierelor profesionale între judecători și procurori.: „Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputând interfera în carierea procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor"

Amendamentul la art. 2, alin.3 asumat de Eugen Nicolicea, UDMR și USR  a fost votat în Comisie. Articolul 2, alineat 3:„Scopul independenței judecatorilor consta inclusiv in a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil".

La Articolul 3, alin. 1,  membrii Comisiei au votat un amendament pentru punerea în acord cu Constituția, cu următorul cuprins: „Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei." Amendamentul este propus de PSD si ALDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul dezbaterilor, președintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a părăsit sala pentru a merge în biroul președintelui PSD, Liviu Dragnea. La discuție au participat și Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae. Ședința a fost condusă de Marton Arpad, în lipsa lui Iordache.

La art. 6 a fost adoptat un nou amendament inițiat de Asociația Magistraților din România, care a fost preluat de PSD „Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politică, are ca efect eliberarea din funcția deținută".

La articolul 7 a fost votat un aliniat asumat de PSD, ALDE și UDMR prin care judecătorii trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să nu fi fost informatori ai vreunui serviciu de informații.  (1) „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex prsonalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”.

De asemenea, tot la articolul 7, au fost votate următoarele: alin. 4 și la alin. 5:

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat. Amendament UNJR preluat de PSD, ALDE, UDMR. Aliniat asumat de PSD, ALDE și UDMR.

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens. Aliniat asumat de PSD-ALDE.

LaaArt. 9 alin (3), Steluta Cataniciu a propus un aliniat nou prin care magistrații trebuie să abțină de la exprimarea defăimătoare la adresa Guvernului sau Parlamentului. „Judecatorii și procurorii sunt obligați să se abtină de la manifestarea sau exprimarea defăimatoare în orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."