Ce alimente mâncaţi ca să fiţi binedispuşi

Ce alimente mâncaţi ca să fiţi binedispuşi

Ouăle, carnea de pui şi laptele conţin substanţe care dau energie, în timp ce ciocolata şi scorţişoara au rol de afrodiziac.

Alimentele pot influenţa compoziţia chimică din creier şi dispoziţia, inclusiv nivelul de atenţie şi percepţia durerii. Neurotransmiţătorii din sistemul nervos sunt responsabili de informaţii precum „Sunt sătul“ sau „Sunt foarte afectat de această situaţie“. Specialiştii citaţi de site-ul www.iVillage.com vă oferă o listă cu alimentele care vă binedispun.   Peşte şi brânzeturi. Alimentele care conţin proteine sunt transformate în aminoacizi în timpul digestiei. Un aminoacid numit tirosină creşte producerea unor neurotransmiţători precum dopamina. Aceştia sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a ridica nivelul de concentrare şi energie. Alimentele bogate în proteine sunt peştele, carnea de pui, ouăle, brânzeturile sau laptele. „Şi bananele ne binedispun, tot datorită proteinelor“, afirmă Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.   Orez şi cereale. Consumul de carbohidraţi favorizează eliberarea insulinei în sânge. Aceasta elimină toţi aminoacizii din organism, mai puţin pe cei numiţi triptofan. Odată ajunşi în creier, aceştia sunt transformaţi în serotonină, un neurotransmiţător care reduce durerile, scade pofta de mâncare, induce o stare de linişte şi somnul. Studiile au arătat că aceia care ţin dietă devin deprimaţi în două săptămâni de la începerea ei, adică într-un interval în care nivelul serotoninei a scăzut din cauza consumului mic de carbohidraţi. Alimentele sănătoase care conţin carbohidraţi sunt pâinea din făină integrală, orez, cereale şi fructe. Cafeina. Aceasta poate fi un antidepresiv eficient, mai ales în cazul persoanelor cu depresie moderată care nu au nevoie de medicamente. Nu consumaţi însă mai mult de două ceşti pe zi, altfel apar efecte adverse, vă sfătuiesc medicii. „Ciocolata care conţine peste 70% cacao stimulează producerea de serotonină. La fel ca şi scorţişoara, ciocolata este un afrodiziac“, mai spune Gheorghe Mencinicopschi. Spanac şi suc de portocale. Deficitul de acid folic a fost asociat cu depresia, iar fenomenul se explică prin scăderea serotoninei din creier, arată unele studii. Acidul folic poate fi luat dintr-o porţie de spanac sau dintr-un pahar cu suc de portocale. „Miezul de nucă şi cel de migdale conţin folaţi şi grăsimi de bună calitate, afirmă profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Seminţe de floarea-soarelui. Persoanele care au un deficit de seleniu sunt mai anxioase, iritabile, ostile şi deprimate decât cele care nu au această problemă. Unii cercetători cred că seleniul are anumite efecte asupra funcţiei neuronale. Consumaţi zilnic seminţe de floarea-soarelui, cereale integrale şi peşte-sabie. Ficat. Ouăle şi ficatul conţin coline, un component al complexului de vitamina B, fără de care apar probleme de concentrare şi de memorie. Colina este un precursor al unui neurotransmiţă tor din creier denumit acetilcolină. Acesta din urmă este legat de memorie. Studiile au arătat că persoanele cărora le-a fost blocată acetilcolina au picat testele de memorie. Nivelul scăzut de acetilcolină este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer sau cu probleme de memorie. „Omleta cu ceapă şi scorţişoară dă starea de bine şi energie şi, în plus, are efect afrodiziac“, mai spune Mencinicopschi.

Ne puteți urmări și pe Google News