Ce aduce noua prietenie a NATO cu vechiul inamic, Rusia

Ce aduce noua prietenie a NATO cu vechiul inamic, Rusia

La două decenii de la sfârşitul Războiului Rece şi doi ani de la conflictul din Georgia, care a ridicat iarăşi tensiunea relaţiei Occidentului cu Moscova, NATO şi Rusia au anunţat sfârşitul unei ere a confruntărilor şi startul unei noi etape. Este vorba despre etapa unei prietenii pragmatice, bazată mai degrabă pe interesele decât pe valorile comune.

Startul acestei etape a fost dat sâmbătă, de preşedintele rus Dmitri Medvedev şi de liderii Alianţei Nord- Atlantice, la summitul NATO de la Lisabona, reuniunea "istorică" unde, cel puţin oficial, nu au existat dezacorduri. Cele 28 de state NATO au ajuns la concluzia că o cooperare cu Rusia în privinţa scutului antirachetă sau a misiunii Alianţei din Afganistan ar putea să aducă beneficii de securitate ambelor părţi. Preşedintele rus a fost şi el de acord. Unele state membre, în special cele din Est, printre care România, au însă nevoie de mai multe motive pentru a avea încredere în bunele intenţii ale Rusiei. Un bun motiv în acest sens ar fi disponibilitatea Rusiei în privinţa soluţionării conflictelor îngheţate din regiune. Relaţia cu Moscova, între precauţie şi entuziasm

Cel mai dezbătut dintre domeniile colaborării NATO-Rusia, cel al apărării antirachetă, are deocamdată un viitor incert. Medvedev a anunţat dorinţa Moscovei de a coopera cu Alianţa, dar a avertizat că "Rusia trebuie să-şi facă o idee definitivă despre ce va fi sistemul antirachetă european". "Fie participăm deplin şi facem schimb de informaţii (...), fie nu vom participa deloc" a spus el.

Pentru NATO, în acest moment, cooperarea nu se traduce printr-un sistem integrat cu Rusia, ci printr-un schimb de informaţii şi de proceduri de alertă reciproce, notează AFP.

Situaţia a fost explicată sâmbătă de Traian Băsescu. "Nu trebuie înţeles că ne amestecăm structurile de comandă şi control ale celor două sisteme, dar putem coopera", a spus el.

Băsescu a trasat o linie între unii membri NATO, cei ce susţin cooperarea strânsă cu Rusia şi alţi membri, inclusiv România, care rămân precauţi. "Ceea ce discutăm, şi noi suntem pentru o abordare graduală, spre deosebire de mulţi alţi entuziaşti, România are viziunea corectă, confirmată şi de poziţia principalului responsabil de acest scut, de SUA, noi vizăm o abordare graduală a cooperării între NATO şi Federaţia Rusă din acest punct de vedere", a spus preşedintele.

Interesul României

Dincolo de acceptul de principiu al Moscovei pentru scutul antirachetă, prietenia cu Rusia aduce NATO şi un avantaj palpabil - o mână de ajutor pentru misiunea din Afganistan. Moscova a acceptat transportul mai multor echipamente ale NATO spre şi dinspre Afganistan, pe teritoriul rusesc, o rută mai ieftină şi mai sigură pentru Alianţă. Totodată, Moscova a promis mai multe elicoptere, precum şi instruire pentru piloţii din armata afgană, dar şi pentru forţele implicate în lupta anti-drog din Afganistan.

Lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi a pirateriei sunt alte două posibile direcţii de cooperare între aliaţi şi Rusia. Pentru România, noua prietenie a Rusiei cu NATO ar trebui să aducă şi paşi în rezolvarea conflictelor îngheţate. A fost poziţia susţinută de preşedintele român la Consiliul NATO-Rusia. "Ceea ce spun acasă sau în alte împrejurări am spus şi avându-l pe preşedintele Medvedev în stânga mea, adică nevoia de soluţionare legală din punct de vedere al dreptului internaţional a problemei din Transnistria şi a situaţiei din Georgia, cu afirmaţia clar făcută că declaraţiile de bune intenţii trebuie confirmate prin fapte", a spus Traian Băsescu.

Negocierile în format 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean sunt gata să fie reluate, Moscova a subliniat însă, zilele trecute, că nu ia în calcul retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Moscova nu se grăbeşte să-şi retragă nici trupele din Osetia de Sud şi Abhazia, cele două regiuni separatiste georgiene a căror independenţă a recunoscut-o după războiul cu Georgia din vara lui 2008. Este un punct de dezacord în relaţia cu Occidentul. Preşedintele Medvedev a admis sâmbătă acest lucru, dar a mai spus că diferendul nu va afecta relaţiile Rusiei cu NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News