Evenimentul Zilei > Politica > Ce a putut să le facă Iohannis ungurilor? Uitaţi tot ce a fost, e alt nivel
Ce a putut să le facă Iohannis ungurilor? Uitaţi tot ce a fost, e alt nivel

Ce a putut să le facă Iohannis ungurilor? Uitaţi tot ce a fost, e alt nivel

Președintele României, Klaus Iohannis, a atacat vineri la Curtea Constituțională (CCR) legea prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon, act normativ adoptat de Parlament pe 13 mai la inițiativa PSD.

În sesizarea transmisă CCR este acuzată încălcarea principiului separației puterilor în stat și se subliniază că legea are un caracter pur declarativ care este de natură să determine ambiguități cu privire la efectele pe care actul normativ le-ar putea produce.

Conform g4media.ro, Iohannis susține că o asemenea sferă de reglementare este de esența unei simple declarații a Parlamentului, a unui anunț, fără caracter normativ.

„În cazul legii supuse controlului de constituționalitate, se poate observa că dispozițiile conținute și, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare, au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorința, de a prestabili, fără echivoc și într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”, se arată în sesizarea transmisă Curții Constituționale.

De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni mai arată că responsabilitatea marcării unui astfel de eveniment prin manifestări cultural-educative și științifice revine autorităților executive locale și centrale, nicidecum Parlamentului.

„De aceea, învederăm faptul că Parlamentul, acționând în acest fel și  arogându-și competența de legiferare, în condițiile, domeniul și cu finalitatea menționată, a acționat ultra vires, intrând în aria de competență a autorității executive, singura cu atribuții în domeniul sus-menționat, printr-un act de reglementare secundară, care să se subsumeze competenței autorității administrației publice centrale”, se subliniată în sesizare.

Faptul că legea criticată este echivocă și nu prezintă claritate în privința conținutului reglementării a reprezentat un alt aspect semnalat magistraţilor CCR.

„Constatăm faptul că din denumirea titlului și conținutul legii supuse controlului de constituționalitate nu se poate determina cu precizie care sunt relațiile sociale reglementate, obiectul legii criticate nefiind unul determinat, fixat în mod clar și neechivoc. Legea criticată nu impune, prin normele sale, reguli sau principii generale clare, care să orienteze întreaga reglementare, aceasta fiind lacunară și cu privire la destinatarii săi și la conduita acestora, aceștia neputând fi precizați sau identificați prin intermediul dispozițiilor referitoare la organizarea manifestărilor pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon”, se arată în sesizare.

Un alt aspect important din sesizare este legat de faptul că Iohannis nu este de acord cu obligativitatea instituită în lege ca TVR și radioul public să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.