Ce a lăsat în urmă Dmitri Rogozin la Roscosmos. Opinia unui cunoscut blogger rus despre mandatul fostului șef al agenției spațiale ruse

Sursa foto: Wikipedia

Prestația lui Dmitri Rogozin la conducerea Roscosmos, agenția spațială rusă, este lăudată de Vitaly Egorov, un blogger specializat în popularizarea cosmonauticii. Rogozin, demis de Vladimir Putin pe 15 iulie, este văzut drept, „unul dintre cei mai străluciți lideri ai industriei spațiale rusești”. Iar inițiativele sale, deși nu au fost transpuse în realitate, de a trimite cosmonauți ruși pe Lună, sunt considerate foarte îndrăznețe. Pe de altă parte, declarațiile fostului șef al Roscosmos, în contextul politcii externeagresive a Rusiei, a dus la izolarea agenției. Partenerii Roscosmos s-au retras, iar oamenii de știință ruși nu au mai fost cooptați în proiectele internaționale

Dmitri Rogozin a fost demis de la conducerea Roscosmos, de Vladimir Putin, pe 15 iulie, în locul său fiind numit Iuri Borisov, fost vicepremier al Federației Ruse. Într-un amplu materiale, bloggerul Vitaly Egorov laudă mandatul acestuia, de patru ani, până la demitere, la conducerea agenției spațiale ruse, apreciind că Rogozin a fost „unul dintre cei mai străluciți lideri ai industriei spațiale rusești”.

Bloggerul, care se ocupă cu popularizarea cosmonauticii, susține că Rogozin va rămâne în istorie datorită promisiunilor – e drept neîndeplinite - de a trimite cosmonauți ruși pe Lună, dar și pentru scandalurile din timpul construcției portului spațial Vostochny. De asemenea, Dmitri Rogozin va fi ținut minte datorită mesajelor tweet, „pline de viață”, către Elon Musk. Vitaly Egorov și-a prezent punctul de vedere cu privite la Dmitri Rogozin într-un material preluat de publicația online Meduza.

„Pentru a evalua rolul personalității lui Rogozin în dezvoltarea cosmonauticii rusești din ultimii ani, trebuie să facem o distincție clară între două lucruri complet diferite: ceea ce a spus și ceea ce a făcut. Nu trebuie să le confundăm sau chiar să le comparăm între ele.

Adevărul este că multe din ceea ce a spus - și a spus multe - nu au fost promisiuni transmise publicului. Este o demonstrație a dorinței de a face ceva în interes public, fie că este vorba de lansarea unei nave cu propulsie nucleară, de zborul pe Lună, de orbitarea a mii de sateliți și de depășirea lui Elon Musk în această privință.

Astfel de declarații nu sunt promisiuni, ci oferte publice care vizează un anumit client, statul. Folosind resursele de informare, a încercat astfel să atragă atenția asupra industriei și să facă lobby pentru obținerea unor contracte guvernamentale, în speranța că acestea vor aduce bani în industria spațială și că va fi posibilă dezvoltarea lor”, se arată în materialul laudativ.

Cum trebuie interpretate promisiunile lui Rogozin

Astfel, susține Egorov, când Rogozin a spus, de exemplu, că Rusia ar putea zbura în mod independent pe Lună, nu s-ar fi referit la un program spațial real, ci la o demonstrație a dorinței de a zbura. Condiția era ca statul să aloce fondurile necesare pentru un astfel de demers, susține bloggerul. Prin urmare, mai spune acesta afirmațiile șefului Roscosmos, care pot fi considerate promisiuni, ar trebui completate cu o frază implicită: „Dacă se alocă fondurile necesare pentru aceasta”. Practic, Rogozin ar fi încercat (nu cu succes) să facă lobby pentru interesele industriei spațiale.

Bloggerul relevă rezultatele pe care le-ar fi obținut Dmitri Rogozin la conducerea Roscosmos, de la preluarea mandatului. El vorbește despre rezultate pozitive, dar și negative.

„Dintre rezultatele pozitive, cel mai evident se poate referi la rata destul de scăzută a accidentelor de rachete produse și lansate. Aici, bineînțeles, nu totul a fost fără cusur. Astfel, în decembrie 2021, lansarea Angara-A5 a fost un eșec (Angara în sine a funcționat bine, dar etapa superioară Persei a ars în atmosferă împreună cu încărcătura utilă).

La acea vreme, Dmitri Rogozin și Roscosmos au făcut foarte multe eforturi pentru a se asigura că nimeni nu a aflat despre accident sau, cel puțin, nu i-a acordat atenție. Cu toate acestea, chiar și luând în considerare acest episod, perioada în care Roscosmos a fost condusă de Rogozin a fost marcată de o perioadă fără precedent de lansări fără accidente în istoria cosmonauticii rusești și sovietice. Acest lucru este cu adevărat unic și este cu siguranță o realizare a sa”, a mai arătat bloggerul.

Foto: Kremlin

Rogozin a făcut „să se reducă nivelul de corupție”

Acesta susține că în timpul lui Rogozin, corupția din industria spațială a scăzut, unul dintre indicatorii în acest sens fiind numărul de cazuri judiciare care date la iveală. În acest sens, meritul lui Dmitri Rogozin ar fi că a înființat o comisie specială de audit care să evalueze rezultatele întreprinderilor corporației și să prevină corupția.

În al treilea rând, a mai arătat Egorov, sub conducerea lui Rogozin, industria spațială rusă a obținut o integrare verticală mult mai mare. Înainte de el, multe întreprinderi spațiale rusești se aflau sub umbrela Roscosmos, dar funcționau autonom. Pe de o parte, acest lucru i-a ajutat să fie mai flexibili și să supraviețuiască prin atragerea unor comenzi suplimentare din exterior. Totuși, această autonomie a dus la duplicări constant și la absența schimbului tehnologic. Practic, fiecare întreprindere producea module și echipamente doar pentru sine.

Rogozin a reușit să schimbe oarecum situația, să obțină o mai mare consolidare și centralizare a muncii și, în consecință, să crească eficiența Roscosmos.

Care sunt rezultatele negative ale lui Rogozin

La rezultate negative, bloggerul Egorov a trecut faptul că Dmitri Rogozin s-a folosit de realizările industriei spațiale rusești pentru a-și promova interesele politice. El și-a folosit influența politică pentru a încerca să obțină contracte de stat suplimentare. Pe de altă parte, s-a folosit de Roscosmos pentru propriul joc politic.

Astfel, punând presiune asupra partenerilor comerciali britanici sau asupra Agenției Spațiale Europene, a subminat serios șansele cosmonauticii rusești de a primi comenzi internaționale și de a include specialiști ruși în proiecte științifice internaționale. În plus, anexarea Crimeei în anul 2014 și politica externă rusă în general a dus la retragerea parternerilor internaționali. Prin declarațiile sale, Rogozin a alimentat în continuare atitudini negative față de spațiul rusesc.

Ca urmare, Roscosmos nu a avut practic niciun contract sau parteneriat internațional major în ultimii zece ani. Ultimul a fost Exomars, după care, toate proiectele internaționale au luat sfârșit. A fost semnat un acord cu China privind explorarea lunară, dar nu s-au înregistrat progrese practice.

Rusia a încetat să mai fie un parter internațional credibil

După declanșarea războiului din Ucraina, Dmitri Rogozin a refuzat în mod deliberat să furnizeze motoare americanilor și a refuzat să pună la dispoziția companiei britanice OneWeb vehiculele de lansare deja plătite, în baza unor contracte comerciale. În fapt, a deturnat șase rachete plătite de un client străin și a încercat să prezeinte mișcarea drept un gest politic la împotriva Marii Britanii.

Rezultatul a fost acela că a demonstrat lumii întregi că Rusia nu poate fi un partener de încredere în domeniul dezvoltării industriei spațiale. Lumea întreagă a văzut că Rusia este capabilă să ia bani, să promită ceva și să-și înșele partenerii în orice moment.

Faptul că atitudinea față de cosmonautica rusă în ultimii ani s-a schimbat foarte mult în sens negativ este și „meritul personal” al lui Dmitri Rogozin.

Ce viitor va mai avea industria spațială rusă

În concluzie, spune bloggerul, pe de-o parte, Rogozin a încercat să sprijine cosmonautica, dar, pe de altă parte, a privat-o de viitor, distrugând orice perspectivă internațională. El a înțeles foarte bine că actualul contract guvernamental și programul spațial federal nu pot satisface toate nevoile cosmonauticii noastre, atât în ceea ce privește menținerea unei activități stabile a acesteia, cât și în ceea ce privește o anumită dezvoltare științifică și tehnologică.

Se poate specula mult timp despre cum ar fi putut evolua povestea Roscosmos dacă Dmitri Rogozin ar fi fost ceva mai reținut în declarații și ceva mai serios în privința proiectelor internaționale. Este foarte clar, însă că, indiferent cât de minunat este Rogozin și indiferent cât de grozav se va dovedi succesorul său, industria spațială rusă este afectată de atitudinea Rusiei față de Ucraina și acțiunile de politică internațională.

Atâta timp cât Rusia încearcă să poarte un război cu restul lumii, indiferent cine se află la conducerea Roscosmos, lumea nu se va întoarce spre cosmonautica rusă. Va dura mult până când se va restabili încrederea în agenția spațială rusă.