Evenimentul Zilei > Politica > Ce a discutat Klaus Iohannis cu Victoria Nuland la Cotroceni
Ce a discutat Klaus Iohannis cu Victoria Nuland la Cotroceni

Ce a discutat Klaus Iohannis cu Victoria Nuland la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit asttăzi, la Palatul Cotroceni, cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. Cei doi oficiali au discutat mai bine de o oră, iar Nuland a remarcat progresele "substanţiale" înregistrate de autorităţile române în lupta anticorupţie.

În cadrul întrevederii s-a subliniat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane şi s-a reiterat hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, a informat Administrația Prezidențială.

"Un alt subiect de discuţie a fost cel privind eforturile României în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, doamna Nuland remarcând progresele substanţiale înregistrate în acest sens de autorităţile române", se mai arată în comunicatul transmis de Cotroceni.

Klaus Iohannis a subliniat determinarea ţării noastre de a-şi îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internaţională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit ca România şi SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varşovia, din iulie 2016. 

Totodată, Iohannis și Nuland au avut şi un schimb de vederi pe tema evoluţiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene, arătându-se preocupaţi de situaţia din Republica Moldova, context în care au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă şi a parcursului european al ţării. 

O altă temă discutată a fost situaţia din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securităţii regionale. Subiecte privind agenda europeană, criza refugiaţilor, securitatea energetică şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest nu au lipsit de pe agenda discuțiilor.