Atât modulul de aselenizare, cât şi roverul misiunii Chang’e-4 şi-au încheiat joi activitatea în cea de-a 13-a zi selenară şi au intrat în hibernare în timpul nopţii de pe Lună, conform centrului pentru explorare selenară şi program spaţial din cadrul Administraţiei Spaţiale Naţionale din China. Instrumentele ştiinţifice cu care sunt dotate modulul de aselenizare şi roverul au funcţionat conform programului, arată Agerpres.

Roverul a efectuat operaţiuni de explorare în mai multe regiuni, a realizat fotografii şi a condus o detectare în infraroşu a unei roci de pe suprafaţa Lunii, a indicat centrul.

Sonda chineză Chang’e-4, lansată la 8 decembrie 2018, a aselenizat la 3 ianuarie 2019, în craterul Von Karman, din bazinul Aitken, aflat la Polul Sud, pe partea întunecată a Lunii.

În timpul celei de-a opta zile selenare, misiunea chineză Chang’e-4 a descoperit o substanţă de culoare neobişnuită, asemănătoare unui gel. Caracterul surprinzător al descoperirii i-a făcut pe responsabilii misiunii să decaleze programul roverului autonom Yutu-2 şi să-şi concentreze toate resursele ştiinţifice pentru a identifica acea substanţă.

O zi lunară este echivalentă cu aproximativ 29 de zile şi 12 ore pe Pământ. Cu alte cuvinte, o zi selenară completă este formată din aproximativ două săptămâni de lumină şi două săptămâni de întuneric, în timpul terestru.

Te-ar putea interesa și: