Un lucrător de la o fermă de lapte din Michigan a contractat o infecție oculară într-o fermă în care virusul H5N1 a fost identificat la vaci.
Risc de infecție cu H5N1, prin laptele nepasteurizat
Un al doilea caz de gripă aviară apărută la om este în legătură cu focarul apărut la vacile dintr-o fermă de lapte din SUA, a raportat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) miercuri, 22 mai.
Subtipul de gripă aviară numit H5N1 a fost descoperit inițial la vacile din mai multe ferme din SUA, în martie și de atunci a fost detectat în rândul bovinelor din nouă state.
Pe de altă parte, laptele și carnea din comerț sunt sigure pentru consum, deși s-a descoperit că probele de lapte crud de la vaci bolnave sunt purtătoare de virus.
Prin urmare, laptele nepasteurizat ar putea prezenta un risc de infecție pentru oameni.
Cu toate acestea, nicio infecție umană cu H5N1 nu a fost încă legată de consumul de lapte crud; cele două cazuri umane semnalate până acum au afectat lucrătorii din fermele de lactate angajați de ferme la care au existat vaci infectate cu H5N1.
Infecții oculare din expunerea la gripă aviară
Primul caz posibil de transmitere a H5N1 de la vaca la om , a fost raportat în aprilie în Texas și a implicat un individ al cărui singur simptom a fost înroșirea ochilor.
Al doilea caz, tocmai identificat în Michigan, a implicat, de asemenea, doar simptome legate de ochi. Persoana infectată din Michigan a fost testată negativ pentru gripa aviară când i s-a prelevat o probă din nas, dar un tampon ocular de la pacient a fost testat pozitiv.
„Nu se știe exact cum apar infecțiile oculare din expunerea la gripă aviară”, notează raportul CDC. Acestea pot apărea din contaminarea ochilor „cu un strop de lichid contaminat”, cum ar fi laptele, sau din atingerea ochilor cu o mână contaminată cu virus.
CDC face acum analiza genetică a virusului care l-a infectat pacientul din Michigan și va publica aceste date în curând.
Între timp, CDC consideră că riscul de răspândire a gripei aviare la publicul larg este scăzut.