Laptele crud, de două ori mai periculos decât cel pasteurizat
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 23 februarie 2012, 12:52
Dacă optaţi pentru lapte crud în locul celui pasteurizat, sunteţi de două de ori mai predispuşi la toxiinfectii alimentare, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.
Procesul clasic de pasteurizare implică încălzirea laptelui la 161 de grade, ceea ce reduce cantitatea de bacterii din lapte şi încetineşte creşterea unor bacterii noi, subliniază specialiştii. Patru bacterii periculoase care trăiesc în lapte Potrivit reprezentanţilor Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, citat de dailymail.co.uk, toate cazurile raportate de toxiinfectii alimentare provocate de laptele pasteurizat au implicat contaminarea laptelui cu anumite bacterii după pasteurizare. Instituţia avertizează că laptele crud poate conţine mai multe tipuri de paraziţi, printre care salmonella, listeria, E. coli şi campylobacter. Consumul de lapte contaminat poate cauza atacuri cerebrale, insuficienţă renală, paralizie şi chiar moarte, avertizează specialiştii. Studiul a fost realizat pe întreg cuprinsul Statelor Unite ale Americii şi a scos la iveală faptul că cele 21 de state unde comercializarea laptelul crud este legală, au avut o rată de două ori mai mare a bolilor provocate de lapte, faţă de cele 29 de state unde laptele nepasteurizat este ilegal.