CCR îl acuză pe Iohannis de ,,atingeră gravă a independenței Curții''

CCR îl acuză pe Iohannis de ,,atingeră gravă a independenței Curții''

Hotărârea CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi nu vizează Curtea Constituțională susțin reprezentanți instituției. În opinia acestora, deciziile Curții nu pot fi revizuite, iar îndemnul făcut de președinte, în acest sens, reprezintă o atingere gravă a independenței CCR și a judecătorilor săi.

Reprezentanții CCR susțin, într-un comunicat de presă că preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Ludovic Orban folosesc, în discursurile lor, argumente/motive incomplete şi inexacte, fără a pune în acord cele două acte jurisdicţionale Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO.

„Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă”, se arată în comunicat.

Reprezentanții CCR susțin că deciziile pe care le emit sunt general obligatorii și nu pot fi revizuite.

„Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat. Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”, se arată în comunicatul CCR.

Comunicatul mai arată că prin hotărârea dată, CEDO a stabilit că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale.

„În decizia menţionată, Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în baza unei atribuţii prevăzute de Constituţie. Decizia astfel pronunţată nu poate fi cenzurată de nicio altă autoritate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Comunicatul CCR vine după ce președintele Klaus Iohannis a criticat Curtea Constituțională după apariția deciziei CEDO care stabilește că Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la conducerea DNA cu încălcarea drepturilor sale fundamentale.