Un greu din zona CSM face dezvăluiri explozive despre dosarul lui Dragnea. „Uneori nu e bine să ai o apărare prea bună pentru că...”

Un greu din zona CSM face dezvăluiri explozive despre dosarul lui Dragnea.  „Uneori nu e bine să ai o apărare prea bună pentru că...”

Avocatul Toni Neacșu face precizări de ultimă oră despre completele specializate în materie de corupție. Avocatul susține că efectele deciziei CCR se vor produce doar asupra dosarelor înregistrate și soluționate în primă instanță anterior datei de 23 ianuarie 2019, cu condiția ca hotărârea să nu fi rămas definitivă.

„La 23 ianuarie 2019 Colegiul de Conducere al ÎCCJ a emis Hotărârea nr. 14, ca urmare a solicitării Secției penale ca toate completele care judecă în primă instanță să fie specializate în materie de corupție, în aplicarea art. 29 din Legea nr. 78/2000.

Potrivit hotărârii, deși anterior NU fuseseră înființate complete specializate și deși art. 29 din Legea nr. 78/2000 NU se aplică la nivelul ÎCCJ, se aprobă „funcționarea în continuare a completelor specializate”!

Curat caragialism, cu atât mai mult cu cât ulterior vom vedea îndărătnicia cu care la CCR s-a susținut că la ÎCCJ nu e nevoie de complete specializate. Pe care ÎCCJ, printr-o hotărâre nepublică și chiar la solicitarea Secției penale, tocmai le înființase totuși!

Din dispozitivul deciziei de ieri a CCR vizând completele specializate rezultă că judecătorii constituționali nu au luat în calcul această hotărâre decât pe viitor, așa cum e și normal, astfel încât data de 23 ianuarie 2019 este cea a intrării în legalitate a ÎCCJ prin înființarea completelor specializate cerute de lege. Anterior acestei date ÎCCJ a refuzat aplicarea unei legi a Parlamentului, prin aceasta creându-se conflictul juridic de natură constituțională.

Acesta este motivul pentru care efectele deciziei CCR se vor produce doar asupra dosarelor înregistrate și soluționate în primă instanță anterior datei de 23 ianuarie 2019, cu condiția ca hotărârea să nu fi rămas definitivă.

Modalitatea de aplicare a deciziei CCR este arătată tot în dispozitiv și anume admiterea apelului și trimiterea cauzei spre rejudecare la un complet de 3 judecători, în baza art. 421 alin. 2 lit. b) Cod procedură penală.

Mai subliniez încă o dată ironia unei justiții administrată după alte principii decât cele ale legalității și echității. În singurul dosar în care lipsa specializării completului de 3 judecători a fost invocată drept motiv de apel și am solicitat (alături de apărarea lui Liviu Dragnea, confrații Teodosiu și Nazat) trimiterea spre rejudecare acesta a fost respins ca nefondat, în timp ce în toate celelalte dosare judecate de completele de 3 și aflate acum în apel un astfel de motiv de apel, chiar neinvocat de inculpat, se va admite din oficiu și obligatoriu, în baza Deciziei CCR.

Uneori nu e bine să ai o apărare prea bună pentru că stârnește un întreg sistem ocult împotriva rigorii juridice și a bunului simț

Pentru că am anticipat o astfel de situație absolut absurdă și care prin ea însăși a pus ÎCCJ în situația de a fi bănuită de alte jocuri decât cele strict juridice, am solicitat cu insistență completului să nu se pronunțe asupra apelului înainte ca problema completelor specializate să fie soluționată de către CCR. Evident, degeaba”, a scris pe Facebook avocatul Toni Neacșu.