Deputatul PDL, Ștefan Pirpiliu, este de părere că trebuie așteptată decizia Curții Constituționale, pentru a vedea ce este neconstituțional în această lege. ”Poate fi un articol, două neconstituționale. Vom vedea. Cert este că, și cu lege și fără lege, problema câinilor fără stăpân va rămâne nerezolvată atâta timp cât primăriile nu iau măsuri, iar numărul oamenilor mușcați va crește. Vom aștepta motivarea CCR și la începutul lunii februarie vomr vedea ce este de făcut”, a declarat Pirpiliu.

Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută pe 25 noiembrie, de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. Citiţi AICI sesizarea depusă de parlamentari.
La rândul lor, organizaţiile de protecţie a animalelor au anunţat că au depus la Curtea Constituţională şi la Preşedinţie semnăturile strânse împotriva eutanasierii câinilor comunitari, iar astăzi au organizat un miting de protest la Palatul Parlamentului, unde este sediul CCR.
Ce articole au respins judecătorii CCR:

  • Articolul 6

(1) După examinarea de către medicul veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, câinii fără stăpân care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, cainii agresivi, astfel cum sunt definiti la art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, aprobata cu modificari prin Legea nr. 60/2003, cainii periculosi, cainii de lupta si atac, astfel cum sunt definiti la art. 1 lit. a) si b) din aceeasi ordonanta de urgenta, lasati in libertate, abandonati sau carora nu le poate fi identificat apartinatorul, se eutanasiaza in termen de 3 zile lucratoare, cu respectarea prevederilor legislatiei sanitar-veterinare in vigoare.
(2) Eutanasia este un act medical de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase a cainilor prevazuti la alin. (1) ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Eutanasia este singura procedura admisa de suprimare a vietii animalelor care fac obiectul prezentei ordonante de urgenta.

  • Articolul 8

(1) În situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform prevederilor anexelor nr. 4 si 5, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Pantazi Raluca: Municipiului Bucuresti, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective.
(2) În perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a acestora.
(3) Câinii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice si persoane juridice, precum si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop, apartinand organizatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).
(4) Câinii cu varsta de pana la 5 luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare/adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.
Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, cu 168 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 4 abţineri legea câinilor fără stăpân. În timp ce ONG-urile susțin lăsarea liberă a maidanezilor și sterilizarea lor, mulți primari spun că patrupedele trebuie strânse de pe străzi și ținute în adăposturi, iar cei agresivi să fie eutanasiați.
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi ”cipaţi”.
Oprescu: Cânii trebuie strânși cât mai curând de pe străzi
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri, după ce Curtea Constituţională a decis neconstituţionalitatea legii privind câinii comunitari, că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru aceştia, care trebuie strânşi ”cât mai curând” de pe străzi, într-un termen de câteva luni.
Sorin Oprescu a subliniat că a găsit deja câteva soluţii, în colaborare cu ONG-urile, fără a folosi bani de la buget. "Am vorbit şi cu primarii de sector, la 1 şi la 2 există deja adăposturi, ceilalţi stau cu mana întinsă, dar vom interveni noi. Construim acum un adăpost pentru 5.000-10.000 de câini. Viaţa în captivitate este scurtă, însă trebuie să îi strângem în cel mai scurt timp, câteva luni, de pe străzi" , a declarat primarul Sorin Oprescu, pentru mediafax.ro
Atănăsoaei:Deschiderea şampaniei de către ONG-uri nu e bună atâta timp cât câinii rămân tot în stradă
Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a declarat că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale care ar urma ”să facă lumină” în ceea ce priveşte decizia luată.
Prefectul a precizat că aşteaptă să vadă dacă au fost declarate neconstituţionale elemente care ţin de fond sau ca procedură legislativă.
”Legea va trebui să treacă cât mai repede în continuare pentru că problema câinilor de pe stradă rămâne. Nu cred că deschiderea de şampanii, de care se ocupă ONG-urile, e bună. Dacă rămân câinii mai departe pe stradă nu cred că e motiv de şampanie. Sunt convins că legea va trece foarte repede din nou prin procedură parlamentară", a mai spus prefectul Capitalei.
Ce îi obliga noua lege pe primari
Consiliile locale vor fi obligate să înființeze în termen de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze adăposturi publice pentru câini. Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale unde urmează să fie returnate patrupedele.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere, iar în cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.
În ceea ce privește adoptarea câinilor din adăposturi, trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Totodată, legea mai prevede că proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc, iar câinii cu vârsta de până la cinci luni să rămână în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Citiţi AICI tot proiectul de lege

Protest realizat în urmă cu două luni, împotriva eutanasierii câinilor maidanezi
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZRuQ7bdwQ_c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vom reveni cu amănunte.
CITIŢI ŞI:

  • DEZBATERE EVZ. Cum credeți că ar trebui rezolvată problema câinilor fără stăpân? Ați fi de acord cu o taxă pentru îngrijirea maidanezilor? 
  • Problema maidanezilor, rezolvată: ”Șefii de haită să fie duși în adăposturi”
  • Front al personalităților românești: Artiști, sportivi și medici cer președintelui să nu promulge legea eutanasierii maidanezilor
  • În București sunt 10.000 de câini nesterilizați
  • Maidanezii, specie rară în patru-cinci ani