CCR a decis ce sancțiuni riscă petrecăreții din mediul rural. Amenzi de până la 6.000 de lei pentru cine nu respectă legea

CCR a decis ce sancțiuni riscă petrecăreții din mediul rural. Amenzi de până la 6.000 de lei pentru cine nu respectă legea Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Curtea Constituțională a României a luat o decizie importantă cu privire la românii care au case în mediul rural. Noua lege aduce obligații și sancțiuni uriașe.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să aducă o modificare Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Legea stabilea că vor fi sancționați contravențional doar cei care locuiesc în mediul urban și organizează petreceri private în timpul cărora folosesc aparatură muzicală care perturbă liniștea persoanelor care locuiesc în zona respectivă.

Sintagma „în mediul urban” a fost stabilită ca fiind neconstituțională de judecătorii CCR în vara anului 2022. În plus, membrii Curții și-au motivat decizia spunând că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre locuitorii aceleiași zone, iar vechea lege îi proteja doar pe cei care locuiesc în mediul urban.

Oamenii din mediul rural pot fi amendați pentru tulburarea liniștii publice

„Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite - tulburarea liniștii - este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban”, se arată în Decizia nr. 368/2022.

Constituția României prevede că dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial. În acest caz, decizia CCR a fost publicată chiar astăzi, 30 noiembrie. Acest lucru înseamnă că începând cu data de 13 ianuarie, sintagma legată de mediul urban va fi eliminată din Legea 61/1991.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mai mult decât atât, amenzile pentru petrecerile zgomotoase vor putea fi aplicate indiferent de locul în care acestea au loc. În legea 61/1991 se precizează că amenda este cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei. Cei care organizează petreceri zgomotoase au și o altă variantă. Este vorba de prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, informează Avocatnet.ro.