CCIR: Ne apropiem de o CRIZĂ pe piaţa forţei de muncă

CCIR: Ne apropiem de o CRIZĂ pe piaţa forţei de muncă

Principala problemă cu care se confruntă companiile este lipsa de personal calificat, numărul celor care au semnalat acest aspect fiind în creştere faţă de anul trecut. Totodată, concurența de pe piață a crescut, firmele cu capital românesc remarcând în mod deosebit impactul resimțit în fața concurenței multinaționalelor, potrivit rezultatelor studiului „Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, lansat astăzi de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

„Forța de muncă a devenit o problemă și ne apropiem de o criză. Lucrurile ar fi foarte simple dacă sistemul românesc de învățământ s-ar intersecta undeva cu economia reală. (...) Probabil menținerea acestor catedre cu orice preț duce la acest sistem anevoios de pregătire a forței de muncă”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.

El a adăugat că nu există o legătură între Ministerul Educației și mediul de afaceri. “Modele sunt: învățământul dual, fie cel german sau austriac, și el funcționează cu rezultate spectaculoase. Acest lucru trebuie generalizat, extins la nivel naţional, nu trebuie să fie doar în mâna unor multinaționale care își permit să susțină acest învățământ dual”, a completat preşedintele CCIR.

Pe de altă parte, rezultatele studiului au remarcat că un optimism mai mare în rândul oamenilor de afaceri români, o situație economică generală mai bună și deschiderea băncilor către creditare sunt principalele aspecte ce caracterizează percepţiile mediului de afaceri asupra economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interesant este și faptul că 44% dintre respondenți percep ca fiind mai redusă corupția din administrația publică decât acum 2 ani, 64% dintre reprezentanţii companiilor apreciind activitatea DNA (în creștere faţă de 2015).

Interacțiunea cu instituțiile statului este percepută ca fiind consumatoare de timp pentru aproximativ jumătate dintre respondenți (48%), procent ușor mai ridicat comparativ cu 2015.