Cazurile Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Ce se întâmplă cu ancheta SNSPA

Cazurile Alfred Bulai și Marius Pieleanu. Ce se întâmplă cu ancheta SNSPA Alfred Bulai. Sursa foto: Captură video

București. Comisia de Etică a SNSPA a fost sesizată cu zece plângeri privind activitatea profesorului Alfred Bulai. Printre acestea se numără o reclamație adresată de rectorul Remus Pricopie, alături de alte sesizări formulate de foste studente. În plus, două scrisori din partea cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice și studenți solicită comisiei să se autosesizeze în legătură cu aspecte referitoare la Marius Pieleanu.

Comisia de Etică a SNSPA, sesizată în cazul Alfred Bulai

Luni, 5 august, SNSPA a oferit clarificări suplimentare referitoare la acuzațiile îndreptate împotriva profesorului Alfred Bulai de la Facultatea de Ştiinţe Politice. Conform comunicatului, Comisia de Etică a primit zece sesizări formale, inclusiv una din partea rectorului instituției și alte nouă din partea fostelor studente. În plus, au fost prezentate două scrisori suplimentare din partea cadrelor didactice și membrilor Consiliului Studențesc SNSPA, care solicită ca comisia să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, pe baza informațiilor apărute recent în presă.

În acest context, rectorul SNSPA a decis să transmită aceste scrisori către Comisia de Etică pentru examinare. SNSPA a subliniat că se va asigura de transparența procesului și va analiza cu seriozitate toate aspectele ridicate, urmând să ofere soluții adecvate în conformitate cu standardele etice ale instituției.

Marius Pieleanu

Marius Pieleanu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia de Etică universitară acţionează independent faţă de orice altă structură din SNSPA

Comisia de Etică a SNSPA a început procesul de examinare a sesizărilor și va urma toate procedurile legale necesare pentru a rezolva situația. Organismul funcționează în mod autonom, fără influențe externe din partea altor structuri sau persoane din cadrul universității. Membrii comisiei sunt obligați să mențină confidențialitatea totală și să se abțină de la divulgarea oricăror informații preliminare, atât în interiorul instituției, cât și în afara acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

SNSPA a declarat că nu va face comentarii publice până când Comisia de Etică nu finalizează lucrările. După evaluarea completă a sesizărilor și deliberarea, comisia va emite o hotărâre care va fi comunicată atât conducerii SNSPA, cât și părților implicate.

Vor începe audierile victimelor lui Alfred Bulai

În această săptămână vor începe audierile pentru cazul care implică infracțiunea de folosire a funcției în scop sexual, în cadrul unui dosar gestionat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Ancheta a fost deschisă după ce un site de investigații a relatat despre acuzațiile mai multor tinere împotriva profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. Potrivit investigațiilor, profesorul ar fi cerut studentelor să se dezbrace în fața lui în timpul unor întâlniri aparent academice, comportament ce a fost documentat de-a lungul carierei sale de aproape 30 de ani.

Alfred Bulai, un sociolog cunoscut și analist politic, a fost suspendat din toate funcțiile didactice și administrative la SNSPA în urma acestor acuzații. Universitatea a acceptat cererea sa de pensionare, care va intra în vigoare la 1 octombrie. Totuși, Comisia de Etică a SNSPA va continua să examineze cazul, indiferent de participarea profesorului, pentru a asigura că toate aspectele sunt investigate complet.

În plus, Procurorii care conduc investigația au făcut apel la orice persoane care dețin informații relevante să contacteze Ministerul Public. Autoritățile subliniază că există măsuri legale pentru protejarea victimelor și martorilor în asemenea cazuri. Între timp, au apărut noi acuzații și în legătură cu sociologul Marius Pieleanu, care a anunțat că va renunța la funcția sa la SNSPA.