Cazul Onești. Raport exploziv! Șeful SAS căuta pe Google procedura
- Andreea Vlad
- 12 martie 2021, 14:00
Raportul final al anchetei făcute de conducerea Poliției în tragedia de la Onești indică o neglijență în serviciu flagrantă a agenților de poliție din echipa de intervenție și luarea în derâdere a întregii intervenții.
Cazul Onești. Raport exploziv! Agenții de la poliția orașului Onești, primii care au intervenit, au luat pur și simplu în derâdere cererile insistente ale lui Gheorghe Moroșan, care flutura de la geam un cuțit cu lama de 30 de cm.
Raportul final al Poliției în cazul Onești. Agenții aveau cheile apartamentului, însă nu au încercat să le folosească
Discuțiile au fost surprinse de bodycam-urile pe care le aveau polițiștii. Cel mai relevant aspect al atitudinii agenților este faptul că aveau cheile apartamentului, însă nici măcar nu au încercat să le folosească.
În final ușa a fost spartă cu un berbece, o operațiune zgomotoasă, care a durat câteva minute. A fost intervalul în care agresorul era în apartament cu victimele sale, pe care le înjunghiase.
Cazul Onești. Raport exploziv! Agenții s-au amuzat pe seama agresorului. „Cine ești tu, mă?”. „Sunt și eu, pe aici”
Polițiștii aveau obligația să țină pornite acele body-cam-uri (camere video) de la începutul intervenției și până la finalul ei. Însă, potrivit informațiilor Digi24, le-au mai oprit din când în când, atunci când au vrut. Totuși nu le-au oprit atunci când au purtat un dialog cu agresorul.
Unul dintre polițiști, care era în fața blocului, îi spune acestuia: „Deschide, bă, ușa, să intrăm!”, iar agresorul îl întreabă de la balcon: „Cine ești tu, mă?”. Replica polițistului: „Sunt și eu, pe aici”. În acel moment, polițiștii care asistau la scenă au izbucnit în râs toți. Au continuat să ia în bajocură revendicările pe care le avea bărbatul din apartament.
Criminalul avea 4 dosare pentru violență. Ultimul, deschis chiar în 2021, pentru agresarea unei femei
Agresorul era cunoscut pentru trecutul său violent, aspect ignorat de polițiști. Șefii Poliției din Onești ar fi trebuit să știe că bărbatul mai avea 4 dosare de violență. Unul fusese deschis chiar în 2021. Moroșan a atacat-o pe o femeie, a intrat peste ea în casă și a amenințat-o tot cu un cuțit.
Dosarul a fost închis însă, pentru că victima și-a retras plângerea. În raportările Poliției din Onești pe care le-a făcut superiorilor de la București, l-au prezentat pe Gheorghe Moroșan ca fiind un pensionar care și-ar fi pierdut apartamentul la începutul acestui an (apartamentul era pierdut de 10 ani - n.r.). Așadar datele pe care ei le-au raportat au fost eronate.
Negociatorul nu a fost informat legat de revendicările criminalului
Nu au fost singurele omisiuni ale polițiștilor. „Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a declarat joi chestorul Florentin Brăcea, trimis să facă anchetă la fața locului.
În plus, polițiștii au raportat incidentul către superiori foarte târziu și nerespectând procedura. Comandanții Poliției Române au aflat oficial de la subalternii din Bacău despre incidentul de la Onești abia la ora 19:00, după aproape două ore de la moartea victimelor.
Polițiștii de la Bacău și-au anunțat superiorii de la București printr-un grup de WhatsApp. Conform legii, ar fi trebuit să facă toate aceste raportări oficial, în sistemul informatic al poliției. Această informare a plecat de la Onești către IPJ Bacău abia după ora 16:00, la mai bine de 4 ore de când începuse totul.
Șeful SAS Bacău a căutat pe internet procedura Interpol în cazul luării de ostatici
Există și alte detalii incredibile dezvăluite de ancheta internă a poliției. Șeful SAS Bacău, șeful trupelor speciale, nu a mers imediat la fața locului, așa cum i-ar fi cerut sarcinile de serviciu. A stat până în jurul orei 16:00 în birou, trimițând la caz oamenii din subordine.
Potrivit informațiilor Digi24, adjunctul IPJ Bacău, care ar fi trebuit să coordoneze întreaga intervenție, a stat multă vreme, în birou. A căutat pe internet, pe Interpol, care este procedura de intervenție foloită în cazul unei luări de ostatici.
Cazul Onești. Raport exploziv! Polițiștii aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță
Șefii din Poliție și-au prezentat, joi, scuze în mod public: „Doresc să adresez condoleanțe familiilor îndurerate și să cer scuze public, în numele Poliției Române pentru modul de gestionare a evenimentului de către polițiștii implicați”, a declarat chestorul Eduard Mirițescu, comandantul Poliției Române.
Raportul final al anchetei recomandă cercetarea disciplinară a 14 polițiști. O parte dintre aceștia sunt acuzați că nu i-au furnizat informații singurului ofițer pregătit să dezamorseze un astfel de conflict. Șefii din Poliție spun că existau date suficiente care să justifice intervenția în forță. Astfel îi acuză pe polițiștii din Bacău că au documentat superficial profilul autorului.
„E lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz. Ce s-a transmis, de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat, în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice, amenință două persoane, având în vedere litigiul cu privire la pierderea, la începutul acestui an, a apartamentului”, a precizat chestorul Florentin Brăcea.
Cazul Onești. Raport exploziv! Polițiștii au ratat multe oportunități
Referitor la intervenție, comandantul Structurilor Acțiuni Speciale a explicat clar că nu era nevoie de coborâre în rapel și nici măcar de lunetiști, dacă se lua decizia ca agresorul să fie eliminat:
”Nu trebuia o pușcă cu lunetă. Din mai multe motive: distanța de la baza locului până la limita superioară a subiectului aflat în balcon este de 10 metri. Distanța de la baza blocului până la mijlocul aleii care despărțea blocul vizat de blocul de vizavi este opt metri. Teorema lui Pitagora ne spune că distanța directă de tragere este în 12 și 13 metri. Între 12 și 13 metri, orice polițist din Poliția Română, cu pistolul aflat în dotare, putea să execute foc de precizie, în condițiile în care ținta era un om de 140 de kg”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.
„Dacă avem cheile de acces ale ușii de la apartamentul vizat și nu le verificăm, din diferite motive, iarăși vorbim de oportunități pe care le va stabili Pachetul dacă au fost sau nu au fost sau sunt doar în capul nostru”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS.
Surse din poliție susțin că în raport scrie explicit că cei care au acționat greșit sunt responsabili moral pentru moartea celor doi electricieni. Pe lângă cercetarea disciplinară propusă de raportul final, Ministerul de Interne a sesizat deja și Parchetul, pentru neglijență în serviciu.
Sursa: Digi 24