Evenimentul Zilei > International > Cazul Navalnîi. Putin acuză Franța: În fața unor probe oricât de mici…
Cazul Navalnîi. Putin acuză Franța: În fața unor probe oricât de mici…

Cazul Navalnîi. Putin acuză Franța: În fața unor probe oricât de mici…

THE MOSCOW TIMES. În cadrul unei reuniuni restrânse, Putin a declarat că Franța a respins cererea Rusiei de a i se transmite rezultatele de laborator ale analizelor lui Navalnîi.

Cazul Navalnîi. Putin acuză Franța

Se spune că Franța ar fi refuzat oferta Rusiei de a examina rezultatele cercetătorilor potrivit cărora liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit, ar fi spus președintele Putin la o reuniune restrânsă de miercuri.

În fața redactorilor-șefi ale unor instituții de presă rusești, Putin a declarat că îi promisese președintelui francez Emmanuel Macron că, “în fața unor probe oricât de mici” care ar dovedi otrăvirea, Moscova are să deschidă “imediat” o anchetă penală. Cercetătorii europeni au ajuns la concluzia că, în timpul unei deplasări în Siberia din august 2020, lui Navalnîi i s-ar fi administrat o doză aproape letală de Novociok, o substanță paralizantă datând din epoca sovietică.

Alexei Venediktov, redactor-șef al postului de radio liberal Eho Moskvî, care a fost prezent la reuniunea restrânsă de miercuri, a vorbit despre nemulțumirea manifestată de Putin față de refuzul lui Macron de a răspunde cererii sale de a-i trimite rezultatele analizelor efectuate în laboratoarele franceze pe tema otrăvirii lui Navalnîi.

Potrivit declarațiilor lui Venediktov, Putin ar fi afirmat că Macron i-a refuzat și propunerea ca o serie de experți ruși să viziteze laboratorul francez sau ca experți francezi să vină în vizită în Rusia.

“Dacă am găsi ceea ce noi nu am văzut, fie și o dovadă cât de mică (a otrăvirii lui Navalnîi), atunci am fi deschis imediat o anchetă penală”, afirmă Venediktov că ar fi declarat Putin.

Într-un mesaj transmis în mediile de socializare, jurnalistul a subliniat că Putin însuși i-ar fi cerut să îi facă declarațiile publice.

Anterior, presa franceză relatase că, într-o convorbire telefonică cu Macron din septembrie 2020, Putin i-a spus că Navalnîi, pe care președintele rus l-a acuzat că “s-a mai prefăcut și în trecut că ar fi bolnav” – s-ar fi putut otrăvi și singur.

Macron a cerut public Rusiei să explice otrăvirea lui Navalnîi, afirmând că folosirea unei arme chimice depășește o așa-zisă ‘linie roșie’.

Uniunea Europeană se gândește să impună Rusiei niște sancțiuni ‘concrete’ la o reuniune a miniștrilor săi de externe programată pe 22 februarie, după vizita neplăcută pe care șeful diplomației UE a efectuat-o la Moscova, săptămâna trecută.