Cazul medicului Irinel Popescu. DNA se bazează pe probabilități în dosarul redeschis de procuroarea Ana Dana
- Iulia Moraru
- 10 aprilie 2023, 12:29
Medicul și reputatul profesor Irinel Popescu a fost ținta unor investigații și acuzații de corupție încă din 2012. Dosarele sale au fost deschise și închise de mai multe ori, iar procurorii anticorupție l-au cercetat cu privire la presupuse fapte de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.
În prezent, Irinel Popescu face obiectul a două dosare penale, în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. Acesta este medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, fondator al programului de transplant hepatic în Romania în cadrul Institutului Clinic Fundeni, în prezent coordonator al Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic Sanador.
Medicul Irinel Popescu, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu
Unul dintre dosarele în care este implicat medicul Irinel Popescu se referă la perioada în care acesta era președintele CNAS, dosar care a fost închis în 2013 și redeschis în 2016 de procuroarea Ana Dana, pe motivul unei pretinse luări de mită de la HP Romania (condusă de Radu Enache la acea dată) și SIVECO Romania SA (condusă de Irina Socol).
Cel de-al doilea dosar a luat ființa dintr-o disjungere a unui alt dosar care nu îl viza inițial, dar în care numele medicului a fost pomenit. „În 2012, procurorul Ilie Narița a deschis un dosar care îl viza pe medicul Irinel Popescu și fostul președinte al CNAS, Vasile Ciurchea, în legătură cu semnarea unor acte adiționale cu HP Romania SRL și SIVECO ROMANIA SA, care ar fi fost supraevaluate, prejudiciind Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.
În timpul cercetărilor, medicul Popescu ocupa funcția de președinte al CNAS (între 14.01.2009 – 10.12.2009). Dosarul a fost închis abia în 2013 față de medicul Popescu, prin Rezoluția nr. 410/P/2012 din 15.02.2013, dispunându-se neînceperea urmăririi penale de către procurorul Narița, bazându-se atât pe rapoartele Curții de Conturi, cât și pe propriile investigații.
Trei ani mai târziu, în 2016, procurorul Ana Dana a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul fostului președinte al CNAS, Irinel Popescu, având la bază o sesizare din oficiu. Potrivit DNA, în fața instanței s-a argumentat faptul că „procurorul de caz (n.red. - Ilie Narița) nu a efectuat urmărirea penală în cauza cu nr. 410/P/2012”, iar acest lucru impunea verificări deoarece nu s-au organizat proceduri de achiziție, iar CNAS a acceptat propunerile SC HP Romania SRL fără o analiză proprie a necesarului, a prețurilor pieței pentru astfel de servicii și a prețului oferit de SC HP Romania SRL.
Se presupune că, prin contractarea presupus nelegală a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal.
Un nou dosar pe numele medicului a fost deschis în 2018
Potrivit documentelor obținute de Lumea Justiției, DNA a deschis un nou dosar în 2018 împotriva chirurgului Irinel Popescu, numai pentru că numele său a apărut într-o înregistrare dintr-un alt caz. Ca parte a investigației, DNA a trimis un investigator, pe nume Alexandru Gavrilă, să îl supravegheze pe Popescu în timpul unui control medical la Institutul Clinic Fundeni, unde medicul își desfășura activitatea. Scopul era să îl provoace pe Popescu să promită o sumă de bani în schimbul favorizării sale într-un alt dosar care îl viza pe fostul președinte al CNAS.
Înainte ca Gavrilă să fie trimis să îl supravegheze pe Popescu, omul de afaceri Marin Ciupitu l-ar fi anunțat pe medic că investigatorul va intra în biroul în care va fi audiat. Într-adevăr, în timpul audierii, Gavrilă a intrat în birou și a defilat prin fața lui Popescu, a avocatului său și a procuroarei Ana Dana. Acesta ar fi conspectat niște inscripții de pe biroul Anei Dana înainte de a se retrage din cameră.
În zilele care au urmat, Gavrilă s-a prezentat la Institutul Fundeni sub pretextul că avea probleme medicale, dar analizele medicale efectuate au arătat că era sănătos. Suspectând că este ținta unei capcane, Popescu l-a contactat pe Ciupitu și i-a cerut să pună capăt acestei situații.
Cu toate acestea, Ciupitu a fost reținut și ulterior arestat la câteva ore după discuția telefonică dintre el și Popescu. DNA a considerat că probele adunate sunt suficiente pentru a-l acuza pe Ciupitu de o presupusă infracțiune și a oprit investigația în acest stadiu.
Irinel Popescu, acuzat de o pretinsă luare de mită
În 2021, chirurgul Irinel Popescu a fost trimis în judecată pentru o pretinsă mită neclară chiar și pentru DNA. Transcriptul discuțiilor purtate relevă teme medicale și programări la analize, proba supremă pentru DNA fiind rostirea de către subcomisar a cifrei de „100.000”. Deci o cifră pe care nu a rostit-o Irinel Popescu, acesta spunând doar „Da”, intr-o redare de fraze fără sens.
Un alt lucru interesant legat de modul în care DNA a făcut tot posibilul pentru a-l prinde pe chirurgul Irinel Popescu este faptul că, de la un dosar la altul, și de la un an la altul se schimbă și certitudinea remiterii pretinsei mite de către chirugul Irinel Popescu.
Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București cu nr. 35274/3/2021, medicul Irinel Popescu fiind trimis în judecată de procurorul Gheorghe Ivan prin rechizitoriul nr. 366/P/2020 din data de 3.12.2021 pentru dare de mită, alături de omul de afaceri Marin Ciupitu, în baza unor supoziții și probabilități, neclare inclusiv pentru anchetatorii anticorupție, potrivit luju.ro.