Cazul femeii sfâșiate de câini. Document ASPA care arată ce atribuții și ce vină are Autoritatea pentru moartea Anei Oros. Exclusiv

Sursa foto: arhiva EVZ

Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei în colaborare cu Parchetul de pe lângă Tribunalul București au deschis dosar penal in rem pentru omor din culpă. Anchetatorii au primit raportul legiștilor cu privire la moartea Anei Oros.

Medicii de la INML au stabilit că victima a murit din cauza hemoragiei masive produse în urma secționării arterei femurale. Pe corpul său există multiple mușcături, pe cap, torace și membre, însă atunci când o arteră principală este secționată și nu se intervine rapid, pierderea de sânge este foarte mare și decesul intervine în câteva minute.

Până când ancheta judiciară va fi gata, în spațiul public apar declarațiile părților beligerante, adică a reprezentanților unor instituții care ar fi trebuit să împiedice ca astfel de atrocități să se întâmple. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) dă vina pe Primăria și Poliția Sectorului 6, primarul Ciprian Ciucu arată că ASPA nu și-a făcut treaba, angajați anonimi de la Protecția Animalelor recunosc că li s-a spus că trebuie să prindă maidanezii doar dacă primesc sesizare fiindcă sunt probleme cu carburanții pentru mașini.

În acest moment, e prematur să stabilească presa vinovății, dar este necesar ca să prezentăm informațiile esențiale care implică responsabilitatea instituțiilor care acum își pasează răspunderea de la una la alta. Dacă vom lămuri unele lucruri, poate că pe viitor nu vom mai avea astfel de cazuri.

În ancheta privind atacul câinilor asupra Anei Oros, o mare importanță o au mărturiile celor care au văzut scena tragică, precum și a locuitorilor din zona Lacul Morii, cei care au sesizat de nenumărate ori ASPA, Poliția la 112 și Poliția Locală a Sectorului 6. O parte din aceste mărturii le-am publicat în articolul de ieri. Au apărut însă noi informații.

Ce spune cel care a ajuns primul la femeia sfâșiată

Un bărbat a relatat anchetatorilor că a văzut-o sâmbătă pe Ana Oros alergând pe dig. Apoi, când el s-a reîntors, a văzut-o că alerga pe câmp, probabil ca să scurteze drumul spre casă. Era înconjurată de maidanezi, a spus martorul și a văzut că au atacat-o. A fugit spre ea, dar nu a reușit să ajungă la timp. Femeia era sfâșiată deja, iar răni imense, sângerânde, erau mai ales la picioare.

Conform altor surse, sosirea ambulanței, a polițiștilor și oamenilor de la ASPA a durat destul de mult fiindcă oamenii de pe dig nu știau să indice adresa unde să vină echipajele.

Oameni din zonă susţin că, în timp ce se făcea cercetare la fața locului, reprezentanţii ASPA au reuşit să captureze un câine care avea blana murdară de sânge. Nu se ştie însă dacă era al victimei. Doar ancheta criminaliștilor va putea stabili, pe bază de ADN, dacă este așa. Așa au procedat, cu ani în urmă, când un japonez a fost ucis de un câine de luptă lângă un bloc din Piața Victoriei. Japonezul a murit ca și Ana, din cauză că i-a fost secționată artera femurală.

Dialogul dintre angajații ASPA care arată cum își fac treaba

Încă de ieri a apărut o înregistrare audio, difuzată fragmentat de postul  Digi24. Redăm acum tot dialogul dintre șeful Serviciului de Intervenții Capturare din cadrul ASPA, Ionuț Vasile și subalterni, din care rezultă clar că hingherii primeau indicații despre când și cum trebuie să acționeze ca să prindă câini fără stăpân sau cu stăpân, dar lăsați pe străzi.

Hingher: Am auzit ceva, dar nu ştiu dacă e adevărat, că ai transmis tu cuiva să ridicăm câini doar la sesizări, nu să mai ridicăm şi noi de pe stradă.

Ionuț Vasile: Pentru moment, da, dar îţi spun şi de ce. E problemă mare cu motorina şi cu locurile în adăposturi, foarte mare problemă.

Hingher: Şi dacă merg între două sesizări, ca să înţeleg, dacă văd vreun câine pe stradă, ce fac?

Ionuț Vasile: Dacă poţi să îl iei, îl iei. Doar dacă poţi.

Hingher: Păi ori îl iau, ori nu îl mai iau?

Alt hingher: Şi în restul timpului ce fac? Mă duc la reclamaţii şi stau acolo?

Ionuț Vasile: Stai în zona respectivă, da.

Pentru acestă „strategie” de muncă, ASPA a avut în anul 2022 un buget de 17,8 milioane de lei. Anul acesta s-a cerutun buget mai mare.

Pe site-ul ASPA nu găsești informații despre prinderea câinilor maidanezi, nu sunt prea multe lămuriri cu privire la sesizările cetățenilor. În schimb am găsit documentul care arată care sunt atribuțiile șefului de la biroul Intervenții, cel care trebuie să se ocupe de câinii vagabonzi. Vi-l prezentăm!

Ce prevede fișa postului pentru Șef Intervenții

Atribuțiile postului: 1.Coordonează, controlează și răspunde de întreaga activitate ce se desfășoară în cadrul Biroului Interventii;

2.Îndrumă, organizează și coordonează activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului București;

3.Preia sesizările centralizate de Biroul Relații cu Publicul Secretariat Arhivă în Registrul Capturărilor și le distribuie echipajelor de teren;

4.Monitorizează constant activitatea echipajelor de teren, pe toată durata unei zile de lucru, fiind în permanentă legătură cu echipajele în vederea soluționării sesizărilor;

5.Participă la acțiunile de capturare ale echipajelor de teren ori de câte ori este nevoie, mai ales la acțiunile ample unde este necesară coordonarea la fața locului;

6.Organizează acțiuni de capturare în zonele cu probleme în ceea ce privește numărul mare de câini fără stăpân, pe baza rapoartelor săptămânale transmise de Serviciul pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân;

7.Centralizează modul de rezolvare al sesizărilor și acțiunilor proprii în Registrul Capturărilor;

8.Stabileste zilnic împreună cu șefii adăposturilor, în funcție de capacitatea si disponibilitatea locurilor de cazare, locatia unde sunt transportați câinii capturați;

9.Se asigură de respectarea prevederilor legale cu privire la metodele de capturare a câinilor fără stăpân de pe spatiul public al Municipiului București;

10.Gestionează situațiile urgente/de criză oricând apar, în vederea capturării câinilor fără stăpân de pe domeniul public;

11.Informează directorul general ori de cate ori apare o situație specială, ieșită din sfera normalului, sau în cazul în care un cetățean a fost atacat sau mușcat de câini fără stăpân pe domeniul public;

După cum se constată, dacă cei de la ASPA și-ar fi făcut treaba, așa cum prevede fișa postului, n-ar fi existat Cazul femeii sfâșiate de câini.

Ce ajutor prevede legea să dea Poliția Locală angajaților ASPA

În cadrul Primăriei Capitalei funcționează și Poliția Locală a Municipiului București, aflată, ca și ASPA, sub coordonarea administratorului public Diana Pungă. Polițiștii acestui departament ar fi trebuit să dea o mână de ajutor colegilor, însă ASPA apelează la polițiile locale de sector pentru că agenții de acolo cunosc străzile și pot obține mai ușor accesul într-un imobil unde se presupune că sunt câini neînregistrați sau periculoși. Iată ce prevede legea care indică responsabilitatea și în baza căreia intervin polițiștii locali!

Legea nr 155/2010, la art 6, lit e prevede pentru Poliția Locală:

  • constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini şi acordă sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost.

Tot legea mai spune că „ Politia locala poate acorda sprijin angajatilor ASPA pentru identificarea proprietarilor imobilelor unde se adapostesc cainii fara stapan si sa obtina acordul acestora pt intrarea pe proprietate privata in vederea capturarii lor”.