„Cazul Caracal” și „foaia de parcurs” duc conflictul dintre Lia Savonea și Ana Birchall pe masa CCR

„Cazul Caracal” și „foaia de parcurs” duc conflictul dintre Lia Savonea și Ana Birchall pe masa CCR Sursa: arhiva EVZ

Comunicarea în Cazul Caracal, scandalul „foilor de parcurs” și o serie de adrese lăsate fără răspuns de Ministerul Justiției au determinat-o pe șefa CSM Lia Savonea să sesizeze CCR cu o sesizare având ca obiect un conflict de natură constituțională între Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, generat de ministrul justiției Ana Birchall.

Trei capitole are sesizarea semnată de președintele CSM Lia Savonea, trimisă Curții Constituționale a României, pe care le redăm întocmai:

  1. „Ingerința gravă a ministrului justiției, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfășurată de procurori;
  2. Acte de subminare a independenței justiției din România prin negocierea unei foi de parcurs privind statul de drept cu reprezentantul unui stat strain, conturând percepția că problemele justiției din România nu sunt gestionate de organismele constituționale abilitate, ci de anumiți actori externi;
  3. Acțiuni repetate de decredibilizare și blocare a activității CSM, autoritate de rang constitutional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România”.

Cu privire la Cazul Caracal, șefa CSM notează că ministrul justiției Ana Birchall a comunicat familiei Alexandrei Măceșani la data de 2 august faptul că rezultatele testelor genetice atestă că rămășițele și cenușa găsite în casa lui Gheorghe Dincă indică ADN-ul tinerei.

„Trebuie menționat că datele respective nu fuseseră communicate familiei victimei de către organelle de cercetare penală, singurele abilitate de CPP să efectueze asemenea acte, și nici nu fuseseră făcute publice, ancheta fiind în derulare. (…) Or, această acțiune a ministrului justiției constituie o veritabilă imixtiune în activitatea procurorilor care efectuează urmărirea penală (…)”, se arată în sesizarea CSM.

Cu privire la scandalul „foilor de parcurs”, șefa CSM notează că între Consiliu și Ministerul Justiției a intervenit un conflict ce natură constituțională.

„La data de 5 septembrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă la București, domnul Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeană, a declarat că procurorul general American, William Barr, a invitat-o pe doamna ministru Ana Birchall la Washington să continue să lucreze alături de el și de echipa lui, în mod direct, pentru o foaie de parcurs (roadmap) privind statul de drept în România. (…) Prin poziția exprimată public în ședința Plenului (CSM-n.r.) ministrul justiției Ana Birchall nu a dezmințit existența unei astfel de foi de parcurs și nu a răspuns întrebărilor referitoare la afectarea independenței justiției în legătură cu acest aspect. (…) Atitudinea ministrului justiției a fost de natură a crea în percepția publică ideea afectării independenței justiției din partea unui membru de drept al CSM, garantul constitutional al independenței justiției”, se mai arată în documentul semnat de Lia Savonea.