Cazul Caracal ar putea trimite România la CEDO

Cazul Caracal ar putea trimite România la CEDO

Tragedia din Caracal a ajuns în atenția Consiliului Europei care va decide, în curând, dacă trimite un reprezentant în România, să analizeze intervenția autorităților.

Măsura vine după ce o asociație a reclamat lipsa de reacție a statului în cazul dispariției Luizei și Alexandrei.

În paralel, Polonia a fost condamnată la CEDO pentru un caz similar cu cel petrecut la noi din țară.

Chiar dacă vizează Polonia, acea hotărâre reprezintă o interpretare a Convenției Europene a Drepturilor Omului. Din această cauză și din cauza similitudinii dintre cele două cazuri, nu este exclus ca și ceea ce s-a întâmplat în Caracal să reprezinte o încălcare a Convenției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalul legat de crimele din Caracal a izbucnit pe 15. 04.2019, când organele judiciare au fost sesizate, telefonic, de către bunicul victimei Luiza Melencu care a anunțat Postul de poliție Dioști, jud. Dolj, despre faptul că în ziua de 14.04.2019, în jurul orei 10:30, nepoata sa M.L.M., în vârstă de 19 ani, a plecat de acasă, din satul Radomir, comuna Dioști, cu intenția de a se deplasa în municipiul Caracal și nu s-a mai întors.

La data de 19.04.2019, a fost constituit dosarul nr. 3363/P/2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, în care, prin ordonanța organelor de poliție din data de 18.04.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205 alin.1 C. pen.

Existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane (bunicul victimei fusese apelat telefonic în data de 15 și 19.04.2019 de către un bărbat necunoscut care i-a dat de înțeles că aceasta ar fi condusă într-o altă țară), prin ordonanța din data de 30.05.2019, cauza a fost declinată în favoarea Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.

Astfel, la data de 05.06.2019, a fost constituit dosarul nr. 203/D/P/2019, al Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, în care, în raport de împrejurările cauzei, de datele personale ale victimei, de locul inițierii celor două apeluri telefonice către bunicul acesteia și de cele comunicate autorului sesizării, din care rezultau indicii temeinice despre existența unei activități de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale a acesteia.

Prin ordonanța din 06.06.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale (in rem) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane prevăzută de art. 210 alin. 1 lit. a) C.pen. Organele judiciare au fost din nou sesizate, în data de 25.07.2019, de către mama victimei Alexandra măceșanu, care prezentându-se la Postul de poliție Dobrosloveni, județul Olt, a anunțat despre faptul că în ziua de 24.07.2019, fiica sa Alexandra, în vârstă de 15 ani, nu s-a mai întors la domiciliu, în sat Dobrosloveni, aceeași comună, după ce a plecatde acasă, în jurul orei 09:30, și s-a dus la Caracal, de unde ar fi urmat să revină în aceeași zi.

La data de 25.07.2019, a fost constituit dosarul nr. 1883/P/2019 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, în care prin ordonanța organelor de poliție din aceeași dată, a fost începută urmărirea penală (in rem) pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prevăzută de art. 205 alin. 1,2,3, lit. b) C.pen.

În ciuda acestor multiple demersuri juridice, ancheta crimelor din Caracal nu a înregistrat nici un fel de progrese, astfel că nici până acum nu s-a reușite elucidarea împrejurărilor în care s-au petrecut cele două tragedii.