Cazanciuc, despre cazul elevei violate:"JUSTIŢIA se face în sala de judecată și doar atât". Transmitem COMPASIUNE fetei

Cazanciuc, despre cazul elevei violate:"JUSTIŢIA se face în sala de judecată și doar atât". Transmitem COMPASIUNE fetei

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, la Ploiești, că despre eventuale greșeli sau forme de vinovăție legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi după rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare, această abordare fiind "decentă și prudentă". El a subliniat că "justiția se face în sala de judecată și doar atât", asigurând că, la final, soluția care va fi dată va arăta că "s-a făcut dreptate".

Potrivit Agerpres, întrebat ce mesaj i-ar putea fi transmis victimei, Robert Cazanciuc a spus că i se poate transmite "compasiune" față de situația în care aceasta se află: "Nu știu dacă noi trebuie să îi transmitem neapărat ceva fetei. Cu siguranță putem transmite (fetei violate — n.r.) compasiune pentru situația în care s-a aflat, dar, vorbind de vinovății, cred că trebuie să așteptăm finalizarea unui proces".

"Cred că este decent și prudent să așteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecției (Judiciare — n.r.) și ulterior să vorbim de eventuale greșeli sau alte forme de vinovăție. Evident că opinia publică este revoltată de un caz în sine, dar cred că, până la finalizarea într-o primă instanță, e destul de dificil să ne putem pronunța, neștiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, cred că, pentru a avea o informație corectă, trebuie să așteptăm această verificare a Inspecției. (...) Oricum, într-un termen rezonabil Inspecția o să vă poată spune exact când, din datele pe care le are, va putea finaliza o asemenea procedură", a declarat Cazanciuc.

"Ce s-a întâmplat pe traseu, cum spuneți, o să vedem la momentul finalizării demersului început la nivelul Inspecției Judiciare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că justiția se face în sala de judecată și doar atât. (...) Cred că, dacă toți cei care se uită cu atenție la acest caz au încredere în actul de justiție, mai devreme sau mai târziu cu siguranță vor primi o soluție despre care să spunem că într-adevăr s-a făcut dreptate", a adăugat ministrul Justiției.

Inspecția Judiciară a informat, marți, că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat la ședințele de judecată.

În ziua de 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu victima împotriva voinței acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale.

Cazul celor șapte tineri vasluieni care au violat o adolescentă anul trecut și sunt cercetați sub control judiciar a stârnit în ultimele zile reacții dure atât din partea unor persoane publice, cât și a unor asociații neguvernamentale. Totodată, cetățeni din țară și din străinătate s-au solidarizat cu tânăra și s-au oferit să-i acorde sprijin. În timp ce pe rețelele de socializare s-a încercat discreditarea victimei, iar în localitatea de domiciliu a violatorilor tânăra este considerată vinovată, susținătorii fetei trimit mesaje și se oferă să o ajute.

Mai multe persoane fizice dar și reprezentanții unor asociații și-au anunțat prezența la Vaslui, pe data de 14 august, când va avea loc un nou termen în proces. Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzați de viol a fost condamnată public și printr-o petiție on-line, care a adunat în câteva zile 150.000 de semnături, cerând arestarea preventivă a violatorilor.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz. Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) susține că, în urma unei sesizări pe care a depus-o în luna iunie, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în cazul eliberării din arest a celor șapte tineri acuzați că au violat o elevă din Vaslui.

De asemenea, Parchetul General a informat AID că a dat curs sesizării, s-au efectuat verificări interne la nivelul instituției și, în cel mai scurt timp (cel mult câteva zile), concluziile anchetei vor fi prezentate public.

Magistrații judecătoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în șir o elevă navetistă, până când aceasta și-a pierdut cunoștința.

Ne puteți urmări și pe Google News