Caz unic în „Țara lui Oprișan”. ISJ Vrancea a numit ilegal un consilier județean director la o școală privată

Caz unic în „Țara lui Oprișan”. ISJ Vrancea a numit ilegal un consilier județean director la o școală privată

Scandal de proporții în Focșani. Consilierul Județean PDL, Constantina Negoiță – care este lider al Organizației de femei PDL, secretar executiv la nivel național și fost candidat la Camera Deputaților - face obiectul unor sesizări penale și a intrat în vizorul Ministerului Educației.

Lidera PDL a refuzat să părăsească postul de director la o școală privată unde a fost numită, cu încălcarea legii, de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea. Faptele ne-au fost confirmate atât de oficiali din Ministerul Educației cât și de proprietarii de drept ai școlii.

Sitiuația de la Focșani a fost reclamată până la ministrul Educației, Remus Pricopie, dar, mai recent, și la premierul Victor Ponta. În ciuda acestui fapt, Constantina Negoiță pare bătută în cuie. Femeia a fost director la Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focşani de la întemeierea ei, în anul 1996.

Fost asistent medical, Constantina Negoiță a fost numită în această funcție de unul dintre întemeietorii Fundației „Vasile Alecsandri”, din Iași, Longinus Enescu. Fundația din Iași și-a deschis filiale și școli în mai multe județe din Moldova. Anul trecut, Longinus Enescu  a decedat.

Ne puteți urmări și pe Google News

După aceea, unul dintre cei care au întemeiat, alături de profesorul Longinus, fundația din Iași, Corneliu Paraschiv, a preluat fundația și administrarea școlilor. „Când am cerut situația financiară și contabilă a școlii din Focșani am fost refuzat. Am aflat și de ce: doamna Negoiță făcea afaceri personale în numele școlii”, ne-a dezvăluit Paraschiv.

Așa s-a aflat că două firmele ale femeii-politician au funcționat chiar în sediul școlii postliceale. Prin una a tras și fonduri europene nerambursabile. Unul dintre angajații școlii era chiar fiul Constantinei, Marius Lucian Negoiţă. „Acesta încasa salariu de la școală în timp ce se afla la Bruxelles, la cabinetul europarlamentarului Sebastian Bodu”, ne-a spus Paraschiv.

Stăpână în casa altora

Anul trecut, noul consiliu de administrație al fundației din Iași a decis schimbarea din funcție a Constantinei Negoiță. Însă ISJ Vrancea a luat o decizie fără precedent în învățământul românesc: a numit-o în funcția de director la o școală privată pe Constantina Negoiță.

După ce fondatorii din Iași au sesizat Ministerul Educației, ISJ Vrancea a retras numirea Constantinei Negoiță, anul acesta. „A fost o eroare”, ne-a spus șefa ISJ Vrancea, Vasilica Zaharia. Numai că, Negoiță a atacat în instanță numirea și a refuzat să predea ștampila școlii. Drept urmare, a continuat să semneze acte și să încaseze bani de la cei aproximativ 300 de cursanți.

Apoi, în urma numeroaselor sesizări făcute de fundația ieșeană, doi reprezentanți ai Ministerului Educației au descins la Focșani. În loc să constate ilegalitatea, inspectorul școlar Gheorghe Felea, a semnat un proces-verbal alături de Constantina Negoiță care, deși era revocată, a semnat ca și director. Cu această hârtie, consilierul județean avea să arate instanței că ea este director, deși era demisă, legal, de consiliul de administrație al fundației.

„Eroarea” inspectoului MEN ne-a fost confirmată și de oficialii ministerului care au decis să ia măsuri atât împotriva propriilor funcționari cât și a șefei de la ISJ Vrancea.  În acest timp Constantina Negoiță și-a făcut o altă școală, „Ana Aslan”, la câțiva metri de „Vasile Alecsandri” și redirecționează cursanții acolo. Miercuri, inspectorii ARACIP, instituția care se ocupă de evaluarea și acreditarea unităților de învățământ, au venit la Focșani. L-au invitat, oficial, și pe Paraschiv. 

„Pe noi ne-a ținut în stradă iar doamna Negoiță a pus bodyguarzi la intrare. E ca și cum nu putem intra în propria casă”, susține  Paraschiv. El a făcut plângere penală împotriva Constantinei Negoiță. Întrebată despre această situație, Constantina Negoiță ne-a răspuns că ea este numită legal și a promis că ne răspunde, în scris, la întrebări. Nu a făcut-o!