Caz unic în politica din România: Primăria „de familie”

Caz unic în politica din România: Primăria „de familie”

Familia Matasă conduce primăria din Grumăzești-Neamț. Tatăl, Constantin Matasă este edilul-șef al localități din județul Neamț, fiul său este viceprimar, iar soția este consilier local. După ce s-a plimbat pe la alte trei partide, tatăl candidează, la al cincilea mandat, pe listele PSD, unde figurează și ceilalți doi membri ai familiei sale

De patru ani, Primăria comunei Grumăzești, din județul Neamț, este condusă de familia primarului în funcție. În timp ce edilul Constantin Matasă se află la cârma localității de aproximativ 16 ani, din anul 2012 funcția de viceprimar este ocupată de fiul său, Constantin I. Matasă. Tot din 2012, soția primarului, Tatiana Matasă, este consilier local.

Cu soția și fiul în „barca” PSD

Pentru a se menține în funcție, de-a lungul celor patru mandate, Constantin Matasă (66 de ani) a migrat de la un partid la altul. Prima oară a fost la Partidul Democrat (PD). Apoi, a trecut în „barca” Partidului Național Liberal (PNL). La alegerile din 2012 a candidat și a câștigat pe listele Uniunii Social-Liberale (USL). Acum, a ales să își păstreze scaunul de primar ca membru PSD. Spre deosebire de el, soția și fiul au rămas fideli socialdemocraților. Tatiana este și cadru didactic la școala din comună și nu de puține ori, din ipostaza de consilier local, a votat proiecte ce prevedeau alocări de sume pentru instituția de învățământ unde era angajată.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Viceprimarul Constantin I. Matasă e adjunctul tatălui său

Fiul, votat în unanimitate

Referitor la această situație primarul Matasă susține că el nu are nicio implicare în alegerea fiului în funcția de viceprimar sau a soției în cea de consilier. „Cât privește faptul că fiul meu este viceprimar și soția consilier, vă comunic că nu eu i-am numit. Sunt aleși prin votul cetățenilor. Fiul meu este viceprimar pentru că din cei 15 consilieri nu a dorit niciun altul să-şi depună candidatura, iar el a fost ales cu unanimitate absolută de voturi”, a declarat Constantin Matasă.

„Nu cerem voturi cu băute la crâșme”

Edilul chiar își laudă fiul, depre care spune că e un bun gospodar: „Colaborez foarte bine cu el în ce priveşte munca pentru comunitate”. Matasă-senior susține că electoratul este singurul îndreptăţit să aprecieze sau să sancţioneze că fiul său este viceprimar şi soţia consilier. „Pentru activitatea mea de primar, cât şi pentru relaţia cetăţean-primar, singurul îndreptățit să aprecieze este electoratul din Grumăzeşti care, nu peste mult timp, se va pronunţa prin votul de la urne. Şi vă rog să reţineţi că la Grumăzeşti familia Matasă la toate alegerile cât şi la cele din luna iunie nu a cerut şi nu va cere voturile cu sacoşe, băute la crâşmă, bani sau să lingă obrazul oamenilor, a cerut voturile numai dacă faptele şi meritele noastre le justifică”, a ținut să precizeze Constantin Matasă.

Soția, un exemplu

Față de poziția consoartei sale, Constantin Matasă a ținut să ne informeze că nu are niciun „paravan” și că nu ar influența activitatea edilului deoarece nici măcar nu trece pe la primărie. „Vă informez că soția mea, Matasă Tatiana este învățătoare și, din octombrie 2011, pensionară de la Școala Grumăzești. Nu are și nu avem rude de niciun grad cu cei 10 funcționari de la Primăria Grumăzești. Nu are niciun paravan, nu vine prin primărie şi nu se amestecă în treburile primarului, iar educaţia şi comportamentul ei este cunoscut de toţi cetăţenii comunei Grumăzeşti prin ceea ce a făcut, ce face şi cine este”.

Averea familiei Matasă: firmă de cablu tv, spălătorie și stație GPL

Interesant este și faptul că soția primarului este administrator la societatea Cablu TV Net SRL din comuna Grumăzești. „La această firmă administrator este Matasă Tatiana, soția mea, dar nu deține monopolul în Grumăzești având concurență foarte puternică pe Romtelecom, Digi TV, Focus”, susține edilul. Familia Matasă mai deține și o stație GPL la intrarea în Târgu-Neamț și o clădire imensă care adăpostește o spălătorie auto aflată tot la intrarea în orașul Târgu-Neamț. Despre acest lucru edilul declară: „Societatea pe care o deține fiul meu nu are niciun contract cu statul și cu atât mai mult cu Primăria Grumăzești și nu deține nicio altă firmă”. Cum alegerile locale se apropie cu pași repezi, în cursa pentru primăria comunei s-a înscris actualul primar Matasă din partea PSD și fostul primar de Târgu-Neamț, Decebal Arnăutu din partea PNL. Întâmplător sau nu, șeful PSD Neamț deputatul Ionel Arsene este de loc din comuna Grumăzești.