Cauze ale căderii părului în sezonul rece. Explicațiile specialiștilor: „Este temporară şi nu trebuie să ne îngrijoreze foarte tare”

Sursa: Dreamstime.com

În perioada sezonului de toamnă, este posibil să observăm o cădere accentuată a firelor de păr, spun specialiștii, însă asta nu ar trebui să ne îngrijoreze. Căderea părului reprezintă un proces temporar și normal al organismului, fiind un mijloc prin care corpul oferă un răspuns factorilor stresori din mediul extern.

Specialistul Edy Virag a vorbit despre acest proces natural al organismului, explicând că, pe timpul toamnei, numărul foliculilor piloși aflați în stadiul de pauză ajunge să crească, în detrimentul celor activi.

Explicații privind căderea părului în sezonul de toamnă

„În mod normal, 90-95% dintre foliculi sunt activi, în vreme ce procentele rămase se află într-un stadiu de pauză. Acestea echivalează cu pierderea uzuală a firelor de păr. Se pare că toamna numărul foliculilor aflaţi în perioada de stagnare se măreşte şi de aceea ne confrutam cu o cădere mai accelerată a părului.

Căderea sezonieră a părului este temporară şi nu trebuie să ne îngrijoreze foarte tare. Dacă simptomele persistă atunci trebuie să luăm măsuri pentru a stopa acest proces, ce poate avea consecinţe nu doar de ordin estetic, ci şi psihic şi emoţional”, a explicat Edy Virag, reprezentant al Nioxin România.

Alte cauze ale căderii temporare a părului

Există și alți factori care contribuie la căderea părului, printre care lumina soarelui, care reduce producţia de melatonină, responsabilă de repararea foliculilor care produc firele de păr. În lipsa acesteia, foliculii ajung să stagneze, de unde rezultă și căderea părului.

De asemenea, foliculii piloși reacționează la creşterea nivelului de testosteron la ambele sexe, ajungând să se îngusteze, motiv pentru care firul de păr va deveni mai subțire.

Un alt factor dăunător părului este stresul, asociat și cu astenia de toamnă sau alte stări de dispoziție nefavorabile, dar „induse” de starea vremii, în special în sezonul de toamnă, conform Timpul.md.

Căderea părului poate fi oprită

Căderea părului este influențată de mesele neregulate ori lipsite de vitamine și minerale, astfel că este deosebit de important să consumăm alimente care stimulează și fortifiază firul de păr, pentru ca aspectul și sănătatea părului să fie îmbunătățite. Părul se bazează pe vitaminele și mineralele din dietă pentru a rămâne puternic, astfel că fierul, zincul ori vitamina B5 pot preveni căderea acestuia.

Pe lângă alimentația necorespunzătore mai sunt și alți factori ce duc la căderea părului, de la stresul cotidian la tulburările de natură hormonală. Totuși, o alimentație bogată în zinc și fier constituie o sursă viabilă de nutrienți pentru foliculii piloși, formațiunile ce înconjoară rădăcina firului de păr.

Alimentele ce ajută la prevenirea căderii părului

Dacă ne dorim să combatem acest fenomen în mod eficient, este recomandat consumul de pește, carne de pui, brânză degresată, ouă, nuci, fasole și iaurt. Putem consuma și produse din soia, dar cu moderație, asta pentru că studii asupra acestora arată că fitoestrogenii din compoziția lor pot favoriza apariția cancerului mamar.

Stafidele sunt bogate în fier, având proprietăți curative care întăresc rădăcina firului de păr și previn pierderea acestuia. Fierul joacă un rol cheie în producerea hemoglobinei, care la rândul ei transportă oxigenul către organe și țesuturi, fiind indispensabil vieții. Dacă avem un nivel normal al hemoglobinei, scalpul ajunge să fie irigat cu sânge și oxigen în cantități suficiente, de aici rezultând și stimularea creșterii părului.

Nu înseamnă că dacă vom consuma mai mult fier vom grăbi procesul de creștere a părului, dar în lipsa acestui mineral, deficitul va conta în mod considerabil. Fructele uscate, precum stafidele, dar și sucul de cireșe, vegetalele cu frunze verde închis (spanacul, urzicile, ș.a) ori cerealele integrale constituie surse bogate în fier.