Cauțiune record în România. Regelui conservelor i s-a plătit un million de euro în 24 de ore ca să iasă din pușcărie

Cauțiune record în România. Regelui conservelor i s-a plătit un million de euro în 24 de ore ca să iasă din pușcărie

Libanezii Ihab Laoun și El Boustany Dumitru Elie au fost eliberați de Curtea de Apel București după ce o rudă le-a plătit imenesele cauțiuni stabilite de instanțe

„Stați jos, că stați în picioare de trei-patru ore”, s-a adresat judecătorul Corneliu Ioan Tudoran celor patru jandarmi care îi păzeau, vineri, în sala de judecată de la Curtea de Apel pe libanezii  Ihab Laoun (47 de ani) și El Boustany Dumitru Ilie (45 de ani). Jandarmii au refuzat. Păzeau doi oameni care valorau împreună 1,5 milioane de euro.

Afaceriștii erau reținuți preventive, din 16 mai, într-un caz DIICOT de evaziune de 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro).  Cei doi libanezi controlează în acte, printre altele, Grupul Klevek, Laoun’s Europe și Conserv Buftea printre alte societăți.

Pe 21 mai, au cerut eliberarea și stabilirea unei cauțiuni. Judecătorii Curții de Apel au stabilit atunci: un milion de euro pentru Ihab și 500.000 de euro pentru El Boustany.  A doua zi, se achitase deja cea mai mare cauțiune din istoria României, un milion de euro, dar și cea de 500.000 de euro. „Vărul meu a plătit”, a explicat Ihab judecătorului cine a plătit imensa sumă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vărul, „Stăpânul ouălelor”

Charbel Laoun este ruda care a achitat cauțiunile. A fost implicat, în 2012, într-un dosar DIICOT de evaziune cu cereale. Este acționar în firme din industria cărnii și a ouălelor, cum ar Toneli și Agrisol International. Nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere. Dacă Ihab nu va respecta condițiile eliberării, Charbel va pierde banii.

Acesta este unul dintre oamenii de afaceri importanți din Sudul României și deține, printre altele: Grupul Toneli, Agrisol International Boldesti, Thefarm Căzănești, Amag Buzău, Invest Management Boldești, Farmeplus Stefanestii de Jos, Lands&More Investment, Agriventure Căzănești, Fieldoff Developpers Boldești, Green Land, Exitofarm Căzănești

De notat că în firma Fieldoff este acționar împreună cu Ihab Laoun, vărul căruia i-a plătit cauțiunea de un million de euro.

Vechiul record: un milion de lei pentru Stoia

Până la Ihab Laoun, recordul îl deținea afaceristul clujean Călin Stoia (foto) care achitase o cauțiune de un milion de lei pentru a fi eliberat din arestul preventiv. Acesta era implicat în dosarul în care era judecat fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. După stabilirea cauțiunii, apărătorii săi spuneau că omul de afaceri nu dispune de acestă sumă. Cu toate acestea, banii au fost plătiți, doar că magistrații Curții de Apel Cluj nu au mai acceptat eliberarea. Un milion de euro este o cauține mare și pentru alte state. Fostul șef al Băncii Mondiale, Dominique Strauss-Kahn, a fost eliberat după ce a achitat un milion de dolari.

Partnerii de evaziune s-au evaporat

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Ialomiţa au efectuat la data de 15 mai 2015 un număr de 70 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului București și județelor Ialomița și Ilfov. Era vizat un grup infracţional organizat, coordonat conform procurorilor de Ihab și El Boustany, specializat în săvârşirea infracţiunilor  de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 - 2015, suspecţii au acţionat în mod coordonat prin executarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în evidenţierea, în actele contabile ale mai multor societăţi comerciale, a unor cheltuieli fictive, scopul urmărit fiind diminuarea bazei de impozitare şi a TVA de plată.

Sumele de bani vehiculate în conturile societăţilor utilizate pentru a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate erau în  final retrase in numerar. Valoarea prejudiciului estimat depaseste suma de 12.000.000 de lei. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

În același dosar sunt dați în urmărire alte trei persoane pentru care s-au emis mandate de arrest preventive de 30 de zile. Este vorba de partnerii lui Ihab și El Boustany, Abas Ayad-Jabir, Ben Jelloun Abdelaziz și Georges Wadih.

Imperiul Laoun

Grupul Laoun este format dintr-un grup din care fac parte: Youssef Laoun, Sarkis Elias Sarkis, Joseph Sarkis Lutfallah, Adrian David Balaban-Oglan, Rami Ghazri, Joelle Harfouche, Fadi Laoun, Tanos Al-Khoury, Imad Matta, Rehab Elias Laoun, George Wadih, El Boustany Dumitru Elie, Charbel Laoun și  Ihab Laoun. Rețeaua are afaceri în următoarele domenii, conform unei note a Consiliului Concurenței:

  • Agriventure srl și Ferme Plus srl, care au ca obiect principal de activitate creșterea porcinelor;
  • Invest Management srl, care are ca obiect principal de activitate producția de saltele și somiere;
  • Maria Group srl, Maria Invest Holding srl și Agro Chirnogi SA, care au ca obiect principal de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase;
  • Agrisol International RO srl, Amag srl și Agro Development srl, care au ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  • Inter-Ro Ship Chandler srl, Fieldoff Developers srl și Cedars Oversses srl, care au ca obiect principal de activitate agenție imobiliară;
  • Niran SRL care are ca obiect principal de activitate comerț cu ridicată nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun, Azady Prodcom srl, care are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor cosmetice;
  • Toneli Holding srl are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile. Toneli Holding srl deține controlul asupra Avicola Găești SA, respectiv 94,44% din capitalul social al acestei societăți;
  • SC Avicola Gaesti are ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  • Euro-Casa Prod SRL19 are ca obiect principal de activitate creșterea păsărilor;
  •  Combavi SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor pentru hrana animalelor de fermă;