Câți români AR ACCEPTA căsătoriile gay - SONDAJ

Câți români AR ACCEPTA căsătoriile gay - SONDAJ

Românii sunt printre cei mai puțin toleranti cetățeni din centrul și estul Europei cu privire la căsătoriile între persoanele de același sex, arată un sondaj realizat de institutul american, Pew Research Center. Astfel, unul din patru români este de acord cu mariajele gay. Pe de altă parte, România este printre țările fruntașe la credința în Dumnezeu.

Doar 26% dintre români ar fi de acord cu căsătoriile gay, cel mai mare procent alături de Grecia, conform sondajului făcut de Pew Research Center , care a fost publicat la o zi distanță după ce deputații au votat inițiativa civică a Coaliției pentru Familie care propune un referendum pentru modificarea Constituției, în sensul definirii familiei ca uniune între un bărbat și o femeie. România ocupă locul al șaptelea între țările ortodoxe, 82% dintre români considerând că homosexualitate este imorală. De asemenea, România ocupă locul al doilea, după Armenia, între țările ortodoxe, care cred în normele tradiționale ale familiei. Un procent de 72% dintre români sunt de părere că nevasta trebuie întotdeauna să fie supusă soțului. 

Doar 33% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, iar 23% dintre cei cu vârsta de peste 35 de ani sunt în favoarea căsătoriei între persoanele de același sex, indică studiul citat. Comparativ, 45% dintre adulții tineri și 19% din cei care au peste 35 de ani sunt în favoarea căsătoriilor gay, în Polonia sunt de acord 42%, respectiv 28% din cei plus 35 ani, iar în Bulgaria 26%, respectiv 15% din persoanele de peste 35 de ani. Cei mai toleranți din tre țările central și est-europene sunt cehii. Un procent de 77 la suta dintre adulții tineri și 60% dintre cei trecuți de 35 de ani susțin căsătoriile gay.

Cercetarea sociologică a fost realizată de institutul Pew Research Center în 18 țări, în perioada iunie 2015 - iulie 2016. În România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în intervalul 1 iulie - 18 octombrie 2015. Sondajul a avut un eșantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este +/- 4,5 puncte.

Deputații au votat, în plenul de marți, inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie, privitoare la definirea familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie. Proiectul de modificare a Constituţiei a fost aprobat cu 232 de voturi "pentru", 22 "împotrivă" şi 13 abţineri și urmează să ajungă la Senat, care este for decizional în acest caz. Ar urma organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției.

Dacă proiectul va fi adoptat și de Senat și va trece și referendumul, familia va fi definită, în Legea Fundamentală, ca uniune între un bărbat și o femeie, și nu ca uniune între soți, cum este în prezent.

Ce cred românii despre alte teme 

Un procent de 58% susțin că avortul ar trebui să fie legal. În schimb, românii au o opoziție morală puternică față de alte aspecte: 82 % dintre români sunt împotrivă folosirii drogurilor, 87% împotriva prostituției, 82% împotriva comportamentului homosexual, 60% împotriva avortului, 37% împotriva consumului de alcool, 41% împotriva sexului înaintea căsătoriei, 29% împotriva divorțului și 24% împotriva folosirii anticoncepționalelor.

Referitor la credința religioasă, românii sunt ortodocșii care merg în cea mai mare proporție săptămânal la biserică. Nu mai puțin de 21% dintre locuitorii țării noastre susțin că fac acest lucru, față de 17% în Georgia și Grecia, în condițiile în care 86% dintre români se declară ortodocși, spre deosebire de R.Moldova, unde 92% sunt ortodocși. Un procent 95% dintre adulții români spun că cred în Dumnezeu.      Aproape două treimi dintre români (65%) susțin că liderii religioși au cel puțin "ceva influența" în politică țării lor, iar 53 la sută dintre cei intervievați susțin că instituțiile religioase se concentrează prea mult pe obținerea de bani și de putere. Nu în ultimul rând, ceva mai mult de jumătate dintre cei intervievați susțin un stat laic, dar doar 27 la sută dintre aceștia consideră că nu este nevoie de credința în Dumnezeu pentru a fi o persoană morală și cu valori, fiind ultimii în Europa Centrală și de Est din acest punct de vedere. 

Ne puteți urmări și pe Google News