Câteva trucuri pentru a ne răcori locuința fără aer condiționat. Factura la energie electrică nu o să fie afectată

Câteva trucuri pentru a ne răcori locuința fără aer condiționat. Factura la energie electrică nu o să fie afectată Sursa: Dreamstime.com

Aerul condiționat ne face viața mult mai mai ușoară mai ales când locuim într-o locuința cu ferestre orientate spre sud. Dar, din păcate, din cauza prețurilor la energie folosirea unui AC va crește factura şi mulți dintre noi vom fi nevoiți să renunțăm la acest confort. Pentru a scăpa de căldură, experții ne învață câteva trucuri pentru a ne menține casa cât de cât răcoroasă pe canicula care persistă în România.

Începeți cu ferestrele casei în cazul în care locuința este expusă la razele soarelui mai multe ore pe zi. Folosirea unor trucuri precum acoperirea ferestrelor în mijlocul zilei îți poate menține casa mai răcoroasă, împiedicând intrarea razelor soarelui, mai ales dacă sunteți plecat în timpul zilei.

Poate nu ştiţi, dar există un produs precum perdeaua termică care este proiectată în acest scop. Asta înseamnă o draperie mai groasă decât cele clasice. Bineînțeles că există și umbrele termice care pot fi plasate la ferestrele orientate spre sud și vest, iar perdele opace și obloanele fac minuni.

Umbrirea ferestrelor trebuie făcută pe exteriorul lor

- Se pot monta deasupra ferestrelor copertine din pânză, retractabile

Ne puteți urmări și pe Google News

- Se pot monta pergole fixe din lemn pe orientarea sud, perpendiculare pe fațadă, calculate să umbrească ferestrele în timpul verii si sa nu le umbrească în timpul iernii.

- Se pot monta rulouri deasupra ferestrelor. E o soluție eficientă, destul de costisitoare, iar în momentul în care sunt trase devine camera întunecoasă şi estompează căldura de afară.

- Se pot adaugă la ferestre obloane mobile.

-Renunțați la așternuturile sintetice şi optaţi pentru lenjerii de pat răcoroase, care absorb foarte bine umezeală. Cele mai potrivite materiale sunt cele din in și bumbac.

-Este important să nu încărcăm apartamentul sau casa în care locuim cu foarte multă mobilă

-Toate ușile pe care le avem în casă să le lăsăm deschise, astfel încât să circule aerul.

-Cine are un balcon spațios îl poate amenaja astfel încât să păstreze locuința răcoroasă mai mult timp. Se poate pune și o copertină de-a lungul balconului sau pe anumite porțiuni în fața ferestrelor, astfel încât să blocheze razele soarelui.

-Putem achiziționa copăcei în ghivece sau brăduți care vor crește în timp.

- Se pot monta folii reflectorizante transparente, pe exteriorul ferestrelor.

Căldura degajată de becuri

Înlocuiți becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeași cantitate de lumină, consumă şi degajă căldură de 5-7 ori mai puțin. 6 becuri de 100W degajă căldură similară cu a unui calorifer port-prosop de 50x100cm.

Toate aceste soluții încercă să trateze cauza şi nu efectul, aşa cum face aerul condiționat. Cele mai ecologice soluții sunt cele pasive, care funcționează fără a consuma curent electric care a devenit extrem de scump.

Prin aplicarea acestor soluții, se limitează aporturile de căldură venite din exterior si din interior si astfel se poate ajunge la o senzație de confort pe perioadele de canicula, fără folosirea aerului condiționat, informează arhitecturaecologica.