Categoria de angajați care va primi vouchere de vacanță pentru încă patru ani. Ce condiții trebuie îndeplinite

Categoria de angajați care va primi vouchere de vacanță pentru încă patru ani. Ce condiții trebuie îndeplinite Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

O categorie de angajați va primi vouchere de vacanță cel puțin încă patru ani. Suma propusă pentru anul acesta este de 1.450 de lei, fiind aceeași sumă de anul trecut. Impozitul pentru voucherele de vacanță este de 10% în acest caz, precizează Ministerul Educației.

Potrivit uni nou proiect de ordin de ministru, profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță încă cel puțin patru ani,  doar că vor trebui să plătească un impozit pentru acest beneficiu. Suma propusă sub formă de vouchere de vacanță în contul anului 2023 este de 1.450 de lei, adică la fel cu cea primită anul trecut, precizează Ministerul Educației.

Profesorii trebuie să plătească 145 de lei impozit

Voucherele de vacanţă pentru profesori vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic. Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz.

Concret, angajații care primesc aceste vouchere de vacanţă trebuie să plătească 145 de lei impozit, potrivit documentului prezentat de Edupedu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui proiect de ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Cel puțin pentru moment, nu se știe data la care aceste vouchere de vacanță vor fi acordate profesorilor, iar în răspunsul primit de la minister nu este precizată. În anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei.

Reintroducerea exmatriculării elevilor în lege, detenție școlară și amenzi pentru părinți

Președintele FSE Spiru Haret a prezentat în cadrul dezbaterilor din comisia de învățământ din camera Deputaților un set de 6 propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți în cazul unor abateri disciplinare, printre care reintroducerea exmatriculării sau detenția școlară.

„Cred că sunt niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și totodată trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, au statut al lor. Mi se pare absolut normal ca prin proiectul legii învățământului preuniversitar să fie stabilite și obligațiile și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ și bineînțeles și la nivel de de societate”.

Propunerile FSE Spiru Haret

1. Instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.

2. Normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui.

3. Instituirea prin lege amenzilor plătibile de către părinți/ reprezentant legal pentru faptele copiilor ( indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea / lovirea salariaților acesteia ). + Cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei.

4. Normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe petarde sau substanțe periculoase / psihotrope.

5. Obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului.

6. Interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare.

7. Telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschide la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților/ reprezentanților legali.

Sursa: edupedu.ro.