Scheletul din sicriul de plumb. A fost dezlegat misterul de la catedrala Notre-Dame
- Antonia Hendrik
- 18 septembrie 2024, 22:54
Catedrala Notre-Dame a fost distrusă în anul 2019, după ce acoperișul și turla au luat foc. Restaurarea catedralei a oferit o șansă unică arheologilor care au descoperit mormântul unuia dintre cei mai iubiți poeți francezi de negăsit până acum.
Catedrala Notre-Dame ascundea un mare mister
Oamenii de știință spun că sunt aproape siguri că sicriul de plumb găsit este cel al lui Joachim du Bellay, care a murit la Paris în 1560, la vârsta de 37 de ani. Se poate spune că este cu adevărat o descoperire arheologică prețioasă peste care au dat în restaurării catedralei Notre-Dame.
Descoperirea va fi prezentată în cadrul unei expoziții începând cu luna noiembrie, înainte de redeschiderea catedralei.
Poetul s-a născut lângă Angers, vestul Franței, în anul 1522, și împreună cu Pierre de Ronsard, fondatorul unui cerc de poeți denumit „La Pleiade”, a susținut franceza, mai mult decât latină, ca limbă folosită în poezii.
Catedrala Notre-Dame ascundea un mare mister
Mormântul lui a fost de negăsit
Se știa că poetul Joachim du Bellay a fost înmormântat la Notre-Dame, unde a slujit ca funcționar clerical minor. Dar mormântul său a fost de negăsit.
Analiza scheletului a arătat că este al unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani, care suferea de tuberculoză osoasă la nivelul gâtului și capului. Poetul a suferit în ultimii ani de surditate și de dureri de cap debilitante, simptome care corespund descoperirilor cercetătorilor. Se mai știa că a fost un bun călăreț. Se spune că plecat de la Paris la Roma pe cal.
Catedrala Notre-Dame ascundea un mare mister. Sursa foto: BBC.
Mister nedeslușit cu privire la sicriul de la catedrala Notre-Dame
Întrebarea care și-o pun oamenii de știință este de ce corpul se afla acolo, și nu în capela laterală unde a fost înregistrat ca fiind înmormântat?!
O teorie ar fi că poetul a fost mutat în noul loc după ce numele său a devenit celebru odată cu publicarea operelor sale, la câțiva ani după moartea sa.
Joachim Du Bellay este și astăzi predat în școlile franceze, iar câteva dintre poeziile sale sunt cunoscute peste tot în lume, printre acestea este Heureux qui comme Ulysse (Fericit cine este ca Ulise), scrie BBC.