Comoara de la Lausanne, inima mișcării olimpice la nivel mondial
- Militaru Adrian
- 11 august 2024, 09:30
Lausanne, situat în partea de vest a Elveției, pe malul lacului Geneva, este un oraș cunoscut pentru peisajul său pitoresc și pentru importanța sa internațională în domeniul sportului și al educației.
Orășelul din vestul Elveției este un centru important pentru mișcarea olimpică. Orașul găzduiește arhiva olimpică și diverse evenimente internaționale legate de sport.
Așezat în mod spectaculos lângă un lac cu o imagine perfectă, munți și podgorii de pe dealuri, acest oraș modest oferă o privire unică asupra modului în care au luat naștere Jocurile moderne.
Inima mișcării olimpice la nivel mondial
În anii 1890, când baronul francez Pierre de Coubertin a început să reînvie jocurile sportive din Grecia antică, înregistrate pentru prima dată la Olympia în anul 776 Înainte de Hristos. Acesta s-a gândit să urmeze precedentul clasic și să ofere Jocurilor Olimpice moderne o locație unică permanentă. Dar, în loc să ia în considerare propriul său oraș natal (Paris) sau poate cel mai populat oraș din lume la acea vreme (Londra) ca potențial oraș gazdă permanent, el și-a imaginat organizarea Jocurilor sale moderne în și în jurul unui mic oraș elvețian de care se îndrăgostise. Acest mic orășel era situat pe malul lacului Geneva: Lausanne.
La fel ca mulți alți vizitatori, de la Charles Dickens până la David Bowie, care a locuit aici timp îndelungat, Coubertin s-a îndrăgostit de peisajul dramatic de pe malul apei al orașului Lausanne, încadrat de vârfuri alpine stâncoase și de podgorii impresionante de pe dealuri, înscrise în lista UNESCO. Ajuns în oraș în 1913, Coubertin s-a arătat entuziasmat de un loc pe care l-a descris ca fiind „întins în mod încântător de-a lungul malului lacului, încoronat de păduri, prevăzut cu toate posibilitățile sportive imaginabile”.
În timp ce Jocurile Olimpice din 2024 încep la Paris, vizitarea orașului Lausanne oferă o oportunitate unică de a descoperi cum au renăscut Jocurile antice și cum mișcarea olimpică modernă a încercat să îmbine cultura și istoria cu sportul.
Proveniența inelelor olimpice
După ce ieșiți dintr-o gară centrală împodobită cu mândrie cu inelele olimpice și cu o declarație a statutului oficial al orașului Lausanne de capitală olimpică, o plimbare ușoară de 15 minute vă duce în cartierul șic Ouchy, de pe malul lacului, unde fațada modernă și strălucitoare a Muzeului Olimpic dă spre munții de peste lac. Coloanele clasice în stil grecesc flanchează intrarea în acest Muzeu European al Anului, în timp ce parcul înconjurător prezintă sculpturi atrăgătoare care celebrează anumite sporturi sau atleți celebri.
În interior, cea mai mare colecție din lume de obiecte din patrimoniul olimpic oferă o panoplie sportivă fascinantă: elemente reproduse legate de Jocurile antice, artefacte de epocă evocatoare, o serie de torțe olimpice de-a lungul deceniilor, afișe atrăgătoare pentru Jocurile trecute. Ecrane uriașe redau episoade sportive memorabile, în timp ce mașinile interactive oferă vizitatorilor șansa de a-și testa echilibrul, forța și coordonarea în contexte sportive, cum ar fi o platformă care imită mișcările implicate în schiul de slalom la coborâre. Un colț evidențiază probele notabile ale lui Coubertin în box, scrimă, echitație, tenis și canotaj.
Efort global pentru evoluția muzeului
Reunirea exponatelor în continuă evoluție ale muzeului este un efort global. „Pentru fiecare ediție a Jocurilor, o echipă numită Vânătorii de patrimoniu călătorește pentru a negocia donațiile și a colecta artefacte. Majoritatea artefactelor noastre sunt donate, 70% în 2023”, a declarat Angelita Teo, director al muzeului și al Fundației Olimpice asociate pentru Cultură și Patrimoniu. „Căutăm să achiziționăm obiecte cu mare potențial de povestire, care ne ajută să împărtășim valorile olimpice, istoria și vocile sportivilor”.
Muzeul se va îndrepta, de asemenea, spre Paris pentru Jocurile din 2024. Astfel, vot fi organizate expoziții secundare intitulată SPOT24 lângă Turnul Eiffel. „Este un spațiu interactiv care pune în lumină șase sporturi și discipline olimpice noi și urbane. Și anume: skateboarding, alpinism sportiv, BMX freestyle, surfing, baschet 3x3 și breaking. Precum și culturile vibrante din jurul lor”, a explicat Teo.
Pe lângă discuțiile despre fiziologia și psihologia atletică. Congresul olimpic de la Lausanne din 1913 a fost completat de un program cultural. Acesta a inclus o petrecere venețiană plutitoare și spectacole ale corurilor locale. Astfel, au exemplificat unificarea ideală a sportului, culturii și educației, pe care Coubertin a numit-o olimpism.
Congresul transformat în muzeu de istorie
Congresul propriu-zis a avut loc în grandiosul Palais de Rumine, în stil renascentist. Acesta s-a transformat într-un muzeu de istorie cu atmosferă liberă pe Place Riponne. Dispunând de o piață deservită în prezent de o stație de metrou numită Riponne-Maurice Bejart. Aceasta a fost denumită după numele dansatorului a cărui ilustră companie de balet oferă o fuziune contemporană perfectă de artă și atletism la grandiosul Teatru Beaulieu din Lausanne.
La o aruncătură de băț de Place Riponne, călătorii își pot testa atletismul pe Escaliers du Marche. Aceasta este o serie impresionantă de scări medievale acoperite din lemn care duc la catedrala gotică Notre Dame. Locația domină o enclavă de străzi pietruite și clădiri grandioase. Locul dispune de vederi de la tribună peste acoperișuri spre lacul și munții din jur.
Având în vedere importanța diversității artelor și culturii (incluziunea este un principiu-cheie al olimpismului, așa că merită să subliniem acest lucru aici) pentru marea idee a lui Coubertin privind olimpismul. Acesta ar fi fost probabil impresionat de modul în care o altă vilă istorică din apropierea Baletului Bejart găzduiește acum inspirata Collection de L'Art Brut. Astfel, este unul dintre cele mai importante muzee din lume dedicate artei brute. Această colecție unică oferă o completare care îndeamnă la reflecție muzeelor de artă contemporană. Precum și design și fotografie reunite pentru a crea complexul Plateforme 10, situat lângă gara centrală.
În 1915, când Coubertin a făcut din Lausanne sediul Comitetului Internațional Olimpic. Acesta și-a stabilit cartierul general la frumosul Casino de Montbenon. Fiind în apropierea enclavei hipster actuale a orașului, Flon. Acest monument al istoriei olimpice găzduiește în prezent o braserie excelentă. Are în față, la fel ca pe vremea lui Coubertin, o grădină cu terasă formală. Acestea dispun de vedere panoramică la lac și la munte.