În 1311, Patriarhul Constantinopolului Luca Hrisoverga a dăruit această icoană cneazului Gheorghe Vladimirovici al Kievului.

Fiul acestuia, Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în oraşul Vladimir în 1155 şi a aşezat-o în Catedrala Adormirea Maicii Domnului pe care a ctitorit-o. De la acest moment, a fost denumită Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia).

În timpul invaziei, din 1395, a hanului tătar Tamerlan, icoana a fost dusă la Moscova pentru a înlesni apărarea oraşului.

În urma rugăciunilor preoţilor, care au invocat ajutorul Maicii Domnului, hanul tătar a avut o viziune în noaptea de dinaintea atacului care l-a înfricoşat şi a renunţat să mai asedieze oraşul.

În data de 26 august, creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir.

O adevărată fortăreaţă, Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir (Rusia) a fost înfiinţată în 1108 pe râul Klyazma de către monahul Vladimir, care a condus în calitate de mare prinţ de Kiev în perioada 1113-1125.

Sub coordonarea sa, Vladimir şi aşezările din jur au devenit centrul puterii politice şi economice în teritoriile slavilor din est. De la jumătatea secolului al XII-lea, zona Vladimir este martoră dezvoltării construcţiilor de biserici cu tiparul pietrei albe.

Unul dintre cele mai importante aşezăminte este Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a cărei construcţie a fost începută în 1158 de prinţul Andrei Bogoliubsky. Planul catedralei a respectat forma alungită cu o cupolă aşezată în centru similar bisericilor mari din Kiev şi Novgorod, o caracteristică pentru acea perioadă.

Pentru această construcţie au fost aduşi meşteri din mai multe zone, inclusiv germani.

Motivele decorative realizate în piatră indică o influenţă a artei occidentale, planul de bază fiind similar arhitecturii bisericilor bizantine aşa cum a fost adaptat la începutul Evului Mediu rusesc.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric