Oul este unul dintre cele mai consumate alimente. Pe lângă foarte multe beneficii de sănătate, acesta conține foarte puține calorii și este indicat în curele de slăbire.
Oul este cel mai consumat aliment dimineața. Majoritatea oamenilor mănâncă omletă sau fac ouă fierte.Acesta se regăsește și în sandwich-uri sau salate.
Orice femeie care își dorește să își mențină greutatea s-a întrebat măcar o dată câte calorii are un ou. Nutriționiștii au explicat tot!
Câte calorii are un ou?
Caloriile diferă în funcție de mărimea oului. Află câte calorii mănânci dimineața fără să îți dai seama!
Ou mic (38 grame): 54 calorii Oul mediu (44 de grame): 63 de calorii Ou mare (50 de grame): 72 de calorii Oul foarte mare (56 de grame): 80 de calorii Oul Jumbo (63 de grame): 90 de calorii
În acest tabel nu sunt luate în calcul celelelalte alimente pe care la adaugi pe lângă ou. Brânza, uleiul, cârnații sau legumele vor crește numărul de calorii.
Un ou mare gătit în 1 lingură (14 grame) de unt are aproximativ 174 de calorii (1Trusted Source, 2Trusted Source).
O omletă cu 3 ouă și brânză gătită în unt are aproximativ 400 de calorii. Ouăle Benedict, care cuprind 2 ouă poșate cu o brioșă englezească, șuncă canadiană și sos hollandaise, au mai aproape de 900 de calorii (3Trusted Source, 4Trusted Source).
Gălbenușurile de ou au, de asemenea, un număr diferit de calorii față de albușuri. Gălbenușul unui ou mare (17 grame) conține 56 de calorii, în timp ce albușul unui ou mare (34 de grame) conține 18 calorii (5Trusted Source, 6Trusted Source).
Pentru a îți lua cât mai multă proteină, specialiștii iți recomandă să mănânci și gălbenușul de ou, chiar dacă este mai bogat în calorii.Cel mai important lucru pentru un corp de invidiat nu este numărul caloriilor, ci valoarea nutritivă a produselor.
Iată profilul nutrițional pentru un ou întreg, mare (63 de grame) (1Trusted Source):
Calorii: 72 Proteine: 6 grame Grăsimi: 5 grame Carbohidrați: mai puțin de 1 gram Colină: 31% din valoarea zilnică (DV) Seleniu: 28% din VD Vitamina B12: 21% din VD Vitamina B2 (riboflavină): 16% din VD Vitamina D: 6% din VD Fier: 5% din VD
Ouăle furnizează proteine de înaltă calitate, dar și vitamine sau minerale importante. Sunt unul dintre puținele alimente care furnizează vitamina D, un nutrient vital pentru sănătatea oaselor, imunitate, creșterea celulelor.
O mulțime de beneficii pentru sănătate
Ouăle conțin proteină de calitate și poți să îi oferi corpului tot ce are nevoie fără să te gândești la numărul de calorii. Acestea conțin toți aminoacizii esențiali - blocurile de construcție ale proteinelor - de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru o creștere, sănătate și reparare optime (
Unele studii au demonstrat că consumul de ouă dimineața reduce senzația de foame mai mult decât consumul de cereale. Alți specialiști au constatat că persoanele care au consumat oua ouă au avut un aport mai mare de proteine, grăsimi, zinc, seleniu și colină în comparație cu cei care au ales alte alimente, potrivit healthline.com.