Catalonia nu renunță la referendumul pentru secesiune în ciuda votului din Parlamentul de la Madrid

Catalonia nu renunță la referendumul pentru secesiune în ciuda votului din Parlamentul de la Madrid

Votul deputaţilor spanioli, care au respins ieri cu o largă majoritate propunerea de lege organică pentru delegarea către guvernul regional de la Barcelona a competenţei de a autoriza, convoca şi organiza un referendum privitor la viitorul Cataloniei, este o şansă pierdută, însă nu înseamnă nici un pas înapoi şi nici un capăt al procesului revendicărilor secesioniste, a avertizat astăzi Artur Mas, şeful guvernului regional.

“În calitate de şef al Generalitat (guvernul regional catalan), spun că nu este un punct final. Oricât de dureros ar fi rezultatul votului, ne-ar fi plăcut ca propunerea să fie măcar acceptată pentru formalităţile parlamentare, să fie şi amendată, dacă era nevoie. Dar de aici, de la acest dureros, instituţiile catalane vor căuta constituirea de cadre legale pentru a putea duce la capăt această consultare pe 9 noiembrie”, a declarat Artur Mas, citat de Agerpres.

La scurt timp după încheierea dezbaterii parlamentare de la Madrid şi anunţarea rezultatelor votului - 299 de deputaţi au votat împotriva propunerii, 47 au votat pentru aceasta şi unul s-a abţinut -, Artur Mas a făcut o declaraţie în care a arătat că “s-a mai irosit o şansă acordată partidelor centrale, care nu au vrut să ne dea mâna, ca să arate că există voinţa de a se ajunge la un acord”.

 

El a subliniat faptul că instituţiile catalane se vor baza întotdeauna pe democraţie, un spirit paşnic şi constructiv şi nu vor înceta să caute acordul “care ne-a fost refuzat azi cu o largă majoritate. Voinţa poporului catalan nu poate fi oprită de un vot în legislativul spaniol”.

Anterior votului de marţi, şeful guvernului regional din Catalonia menţiona faptul că dispune de propuneri pentru mai multe planuri alternative, care să culmineze cu convocarea şi organizarea legală a referendumului pentru autodeterminare programat la 9 noiembrie. O posibilitate, a spus el, ar fi adoptarea unei legi catalane a referendumurilor, în legislativul local.

 

Dacă nici aceasta nu ar avea succes, şeful guvernului regional catalan a anunţat că va convoca alegeri locale plebiscitare în 2016, la sfârşitul legislaturii, pentru a le permite catalanilor să decidă natura relaţiilor dintre Catalonia şi Spania, votând pentru partide care sprijină sau nu secesiunea.