Adevărul despre card și cash. Pericol mare în străinătate
- Andreea Vlad
- 24 iulie 2023, 18:35
Plățile cu cardul câștigă tot mai mult teren în vacanțele din străinătate, dar există și oameni care plătesc în numerar. Iar comparația nu e surprinzătoare decât pentru fanaticii eliminării libertății economice și a banilor cash: cu cardul e mai scump.
Platforma Conso.ro prezintă un exemplu menit să analizeze costurile care pot interveni la plata cu cardul sau cash în străinătate.
Studiu de caz. Patru informaticieni își fac vacanța în Grecia
Andrei, Cătălin, Viorel și Emilian, toți ingineri informaticieni, merg în vacanța de vară la Salonic, împreună cu familiile, la începutul lunii iulie. Andrei admite că este conservator. Plătește cash, iar în ziua plecării a scos bani de pe card, cumpărând euro pentru a-i avea în excursie. Cătălin, angajat într-o multinațională, preferă plățile cu cardul sau telefonul. Deține un card MasterCard de salariu, în lei, pe care îl folosește oricând are nevoie.
Viorel este adeptul plăților cu cardul, folosind în același timp ceasul inteligent. E angajat într-o bancă de mărime medie, primindu-și veniturile pe un card VISA. Emilian e cel mai flexibil din grup: lucrează în IT, dar pe contracte încheiate între SRL-ul pe care îl deține și diferiți clienți. Are mai multe carduri, inclusiv un Revolut. Pentru excursia la Salonic a preferat însă să utilizeze un MasterCard.
Cum arată bugetele folosite la Salonic
Pentru comparație, studiul de caz ia ca reper ziua de 5 iunie, care a inclus un prânz la un restaurant unde fiecare a cheltuit câte 100 de euro.
Andre a achitat cash 100 de euro, înmulțit cu 4,97 cursul la casa de schimb unde a făcut preschimbarea de monedă, egal 497 lei. Cătălin a plătit cu MasterCard-ul, la cursul BCE (Banca Centrală Europeană) plus marja băncii: în total 516 lei. Viorel a achitat cu VISA, tot la cursul BCE plus marja băncii: total 510 lei. Emilian a plătit cu MasterCard-ul, la curs BCE plus marja băncii: total 500 de lei. De menționat că pentru ziua respectivă, cursul BCE a fost de 4,96 lei, iar cel afișat de BNR, 4,95 lei.
Marjele băncilor pot face diferența
O concluzie a studiului este aceea că există diferențe considerabile între marjele practicate de bănci. Astfel, există o marjă de 1%, dar și una de 4% la polul opus. Românii trebuie să fie foarte atenți la pachetele oferite de bănci, fiindcă aici se poate face diferența la costul final al vacanței.
“Așadar, atunci când alegem pachetul bancar potrivit trebuie să ne interesăm și de acest lucru, pentru a avea plăți în diferite monede străine la un curs cât mai bun. În același timp, trebuie ținut cont de faptul că, în funcție de pachetul de cont curent și card ales, poți beneficia de asigurare de călătorie, acces la business lounge-urile din aeroporturile internaționale, precum și discounturi”, scrie Economedia.