Cătălin Predoiu mesaj pentru condamnații fugari: „Toți vor răspunde în fața legii”
- Ionel Sclavone
- 12 noiembrie 2020, 10:21
Ministerul Justiției îi va recupera pe toți milionarii care au fost condamnați de instanțele din România și care se ascund prin alte state.
Ministrul de la Justiție, Cătălin Predoiu, susține că procedurile pentru a obține o decizie de extrădare în cazul fugarilor sunt în curs de desfășurare, astfel că toți cei care au încălcat legea vor fi aduși să-și execute pedepsele.
„Răspunsul Ministerului Justiției va fi instituțional în absolut toate cazurile și este unul singur: Vom urmări aplicarea legii române, utilizând toate procedurile legale astfel încât cei care au incalcat legea și au fost condamnați penal de o instanță română, în acord cu legea română, lege care e in linie cu tot ce inseamna reglementare europeană, vor raspunde în fața acestei legi, mai devreme sau mai tarziu”, a anunțat Cătălin Predoiu.
El a precizat că există și alte precedente de personaje care au încercat să se sustragă legii și care au fost extrădate, iar acum au ajuns în închisoare unde execută pedepsele pe care le-au primit. Ministrul a precizat că procesul de extrădare necesită o serie de procedure care durează.
„Este însă un proces care implică proceduri, nu se termină într-o zi sau in alta, peste noapte. E nevoie de răbdare și de perseverenta. Noi avem și această răbdare și perseverență și veti vedea ca unul cate unul vor fi supusi rigorilor legii”, a declarat Cătălin Predoiu, conform Realitatea PLUS.
Cătălin Predoiu a precizat că procedurile de extrădare a condamnaților care au fugit în străinătate sunt în curs de desfășurare, în conformitate cu reglementările la nivel european. Printre cei care sunt dați în urmărire de Justiția română se află Alina Bica, fostă șefă DIICOT, Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, oamenii de afaceri Sorin Strutinsky, Puiu Popoviciu, Alexander Adamescu, Abraham Morgenstern sau Dragoș Săvulescu.
Cum vor fi recuperate prejudiciile
În acest context, Cătălin Predoiu a precizat că ministerul pe care îl conduce a lansat în dezbatere publică un proiect care să permită Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor provenite din Infracțiuni astfel să urmărească și să recupereze acele prejudicii realizate în urma infracțiunilor comise.
„Ieri (marți, 10 noiembrie - n.red.) am lansat în dezbatere publică o politică pentru modernizarea Agenției naționale de administrare a bunurilor provenite din infracțiuni care vizează transformarea acesteia din simpla valorificare a acestor bunuri, de vanzare a lor și recuperare parțială a prejudiciilor, pentru că foarte rar s-a întâmplat să se recupereze total prejudiciile, într-o agenție care să meargă să caute, să identifice oriunde în lume, prin colaborare cu alte țări toate aceste active, bani active mobiliare sau imobiliare, sustrase prin comiterea de infractiuni”, a precizat Cătălin Predoiu.
Potrivit spuselor sale, o astfel de instituție va putea căuta averile imobiliare și mobiliare obținute din infracțiuni și plasate pe teritoriul altor state, pentru ca să poată fi recuperate.