Cătălin Josan: „Am fost propulsat, în România, pe când eram un băiat necunoscut din Chișinău”

Cătălin Josan: „Am fost propulsat, în România, pe când eram un băiat necunoscut din Chișinău”

Dacă veți avea ocazia să descoperiți cel mai frumos înflorit pom, primăvara aceasta, în Basarabia, sub el îl veți găsi, să știți, pe Cătălin Josan, compunând mult așteptate piese de melomanii din București, Chicago, Milano, Montreal, New York și alte orașe ale lumii, unde a avut concerte în anii trecuți.

În culisele Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” artistul ne-a mărturisit că se „coc” noile sale „fructe muzicale”, pe care le va oferi, în primul rând, fanilor săi din România și apoi va ajunge și în diaspora, care îl adoră.

Se „coc” noile sale „fructe muzicale”

L-am întâlnit, recent, la Palatului Național din Chișinău, unde a evoluat în cadrul spectacolului de deschidere a prestigiosului eveniment din Basarabia. A interpretat cunoscutele și nemuritoarele piese – „De-aș avea” (pe versuri de Mihai Eminescu și muzica lui Anatol Chiriac, lansată de regretatul Ștefan Petrache) și „Oglinda clipelor”, compusă de Eugen Doga, pe versuri de Grigore Vieru, pe care a cântat-o în duet cu Cristina Scarlat.

Cătălin Josan și-ar dori ca Festivalul „Mărțișor” să devină cât mai divers nu doar în varii genuri muzicale, dar să conțină și aspecte ale teatrului contemporan, din alte arte, să fie promotor al gastronomiei naționale. „E o perioadă a renașterii naturii și această legendă frumoasă a Mărțișorului, simbol al nostru, ne inspiră să fim creativi și mereu originali. Nu există niciun impediment în reinventarea tradițiilor românești de primăvară sub multe aspecte culturale”, afirmă Cătălin Josan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunoscător tuturor celor care au contribuit la lansarea sa deosebită în showbizul din România

În perioada renașterii întregii naturi, cu pomi înfloriți și dezgheț sufletesc, artistul își reia proiectele pe care le-a pus pe pauză. „Nu aș vrea să divulg chiar toate surprizele la care lucrez, nu pentru că aș fi superstițios. Sper doar să reușesc! Atât le pot spune fanilor: vor avea parte de noi piese din partea mea. Activez mai mult la Chișinău, dar mi-aș dori să ajung în România, în primul rând, la București, unde am foarte mulți fani, care mă așteaptă. Și eu aștept revederea cu sufletul la gură! În același timp, mă voi reîntâlni, la momentul potrivit și cu fanii din diasporă”, spune Cătălin Josan.

Este recunoscător tuturor celor care au contribuit la lansarea sa deosebită în showbizul din România. „Am fost stabilit mulți ani la București, unde m-am lansat în industria muzicală. În România, am fost propulsat, pe când eram un băiat necunoscut din Chișinău.

Mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au ajutat! Sunt foarte recunoscător, în primul rând, reprezentanților Casei de Discuri „Universal Music România”, lui Marius Moga, care a fost producătorul primului meu album, oamenilor din televiziuni, din presa scrisă și online! Multă lume din Țară m-a încurajat și abia aștept s-o revăd și să repornim discuțiile de cândva! Să ne revedem pe scenă!”, zice Cătălin Josan.

Fiul lui Nicolae Josan, un alt artist, care a ridicat în picioare mii de oameni, în perioada renașterii naționale

După logodna sa din luna ianuarie, Cătălin rămâne la fel de ambițios în cariera artistică. Urmează perioada când își va construi un studio, la Chișinău, un laborator de experimente muzicale, loc de întâlnire cu artiști lansați, dar și cu cei la început de cale. „E foarte multă muncă în această direcție, „presărată” cu inspirație”, recunoaște vedeta de peste Prut.

Cătălin Josan a ajuns în atenția marelui public, în 2007, după ce a învins la Concursul „Megastar” din România. Hitul „Don't Wanna Miss You”, câștigător al discului de aur, i-a adus faimă în Europa, în special, în Italia. Se bucură de succes şi în Franţa, Slovacia, Cehia, Macedonia, Austria.

Cătălin Josan este primul și unicul artist de muzică pop din Europa de Est (din fosta URSS și fostele țări socialiste) care s-a învrednicit de un Disc de AUR în Europa, conform presei  din Italia, Marea Britanie, Franța, Slovenia.

Este admirat și pentru spiritul patriotic, implicarea activă în viața social-politică din Republica Moldova. Cătălin este fiul unui alt artist, Nicolae Josan, recunoscut în mediul artistic pentru calități vocale deosebite.

Primele lecții de artă veritabilă și dragoste pentru Țară

Nicolae Josan a fost solist în Capela Corală „Moldova”, fiind absolvent al Facultăţii de Canto Academic. Este bine-cunoscut în arta corală basarabeană din anii `80-`90 pentru măiestria interpretării psalmilor ortodocși. Nicolae Josan a fost  cofondator al renumitului Cenaclu „Alexei Mateevici”, care a contribuit la renașterea românilor basarabeni. A fost unul dintre frumoșii tineri de atunci, care ascultau pe ascuns muzica Cenaclului „Flacăra” și i-a adus spiritul în Basarabia.

Nicolae Josan a intrat în istorie și ca primul inițiator (producător), care a adus cântecele noastre istorice patriotice pe scenele din toată Basarabia („Doamne, ocrotește-i pe români!”, „Noi suntem români!”, „Hora Unirii ș.a. ), orchestrate profesionist, cu formația „Apropo”, pe care a condus-o (. Cătălin a luat cu mândrie de la tatăl său primele lecții de artă veritabilă și dragoste pentru Țară și libertate.

Artist complex, promotor al valorilor naționale culturale românești

Cătălin Josan a urmat  studiile la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, specialitatea Pian. A învățat să cânte și la chitară. Este absolvent al Facultății Canto Academic din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A devenit un artist complex, cu studii superioare în operă clasică și cu auz muzical perfect. Mai mult chiar, este considerat și un promotor al valorilor naționale culturale românești.

Cătălin Josan urmează calea unor mari artiști din Basarabia, precum regretatul Ștefan Petrache, care pune accent pe calitățile vocale înnăscute, formare profesională solidă și promovarea pieselor valoroase. Este unul dintre puținii care oferă publicului compoziții proprii,  pe versurile lui Mihai Eminescu.