CÂT vrea statul să obţină din listarea Electrica? SUMA ar egala SUCCESUL ROMGAZ
- Raluca Florescu
- 26 februarie 2014, 14:21
Statul român ar putea câştiga peste 400 de milioane de euro (circa 1,8 miliarde de lei) din listarea Electrica, dar valoarea va depinde de riscurile pe care le văd investitorii, între acestea aflându-se şi instabilitatea politică, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie.
"De ieri, avem noi riscuri, însă starea de aşteptare este de peste 400 de milioane de euro", a spus el, cu referire la listarea Electrica, scrie Agerpres.
Dumitescu a mai spus că, suma pe care se aşteaptă să o obţină din listarea Complexului Energetic Oltenia, este mult mai mică, deoarece pe piaţa internă un excedent de producţie de energie. Dumitraşcu este de părere că producătorul de energie pe bază de cărbune va trebui restructurat înainte de privatizare.
Listarea la bursă a Complexului Energetic Oltenia, asumată de autorităţi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional pentru luna iunie 2014, ar putea fi întârziată din cauza procesului de evaluarea a unor rezerve de lignit, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, prezent la o conferinţă pe teme energetice. Potrivit acestuia, în cadrul pregătirii de listare, a fost nevoie de evaluarea unor rezerve de lignit care, până acum, erau considerate secrete.
Anul trecut, statul a strâns din listarea Romgaz circa 1,7 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai de succes listare din energei, din ultimul timp.
Vânzarea pachetului de acţiuni la Transgaz a adus circa 320 de milioane de lei (73 de milioane de euro). Atât banii proveniţi din listarea Romgaz cât şi cei din listarea Romgaz au mers spre fondul de rezervă al bugetului. În urma vânzării a 10% din acţiunile Nuclearelectrica, statul a mai obţinut 280 de milioane de lei.
În acest an, statul pregăteşte listarea Electrica şi a Complexului Energetic Oltenia. Banii pe care statul i-ar putea obţine din listările din acest an vor rămâne la companii, a spus ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Ieri, minsitrul anunţa şi listarea Hidroelectrica, însă compania a intrat în insolvenţă.
"Nici nu ar putea fi altfel, pentru că nu este vorba despre vânzarea unor acţiuni deja existente, ci de o majorări de capital prin emisiune de acţiuni", a explicat pentru EVZ economistul Aurelian Dochia.