Cât va mai dura seria de cutremure din zona Gorj. Nu se vor opri prea curând

Cât va mai dura seria de cutremure din zona Gorj. Nu se vor opri prea curând

Zona județului Gorj va fi intens studiată de specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, timp în care se pot formula și primele concluzii.

Vestea proastă adusă de specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului se referă la faptul că seria cutremurelor din Gorj va continua și în perioada următoare.

De asemenea, așa zisa „perioadă de liniștire” poate fi una de durată, iar în tot acest timp pot avea loc cutremure cu magnitudini diferite.

Ultimul cutremur mai mare, care s-a produs în arealul amintit, s-a produs vineri, la ora 11.11, magnitudinea măsurată fiind de 4.3 grade. Acesta este considerat o replică a cutremurului de 5.7 grade, care s-a produs în data de 14 februarie, a.c.

Trei replici majore

Seismologii susțin că din data de 14 februarie 2023 și până vineri au existat trei replici mai mari, cu o magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Mercalli.

”Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km”, se arată în comunicatul Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Cutremure în serie în zona Gorj

De asemenea, specialiștii români susțin că în zona Gorj se desfășoară o activitate seismologică, intensă, după cele două cutremure mai mari, care au fost înregistrate în zilele de 13 și 14 februarie. Potrivit datelor oficiale oferite, în zonă au fost înregistrate în jur de 540 de replici, de diferite intensități.

”Menţionăm că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, se mai arată în comunicat.

A fost instalată aparatură de ultimă generație

În zonele cele mai intense, cuprinsă între localitățile Lelești, Runci, Peștișani și Bâltișoara, au fost instalate trei aparate de ultimă generație, care măsoară toate undele seismice produse cutremure, datele fiind transmise în timp real la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

”Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie. Monitorizăm în continuare atent desfăşurarea evenimentelor din zonă şi vom reveni cu informaţii noi când sunt disponibile”, se mai susține în comunicatul citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News