Atunci când mergem la cumpărături și luăm mai multe lucruri decât avem nevoie, e bine să ne gândim la cât de mult putem păstra alimentele în frigider fără a le consuma, astfel încât să nu fim nevoiți să le aruncăm. Perioada lor de păstrare depinde de mai mulți factori pe care trebuie să-i luăm în considerare.
În funcție de aliment și de starea ambalajului, dacă produsul a fost deschis sau nu, îți poți da seama cât le poți ține la frigider. O atenție deosebită trebuie acordată produselor precum ouăle, carnea sau lactatele. Dacă se vor altera, iar apoi vor fi consumate, vă puteți confrunta cu intoxicații alimentare.
Cum și cât să îți păstrezi alimentele în frigider
În ceea ce privește carnea, peștele și crustaceele, acestea trebuie depozitate în frigider pe raftul de jos, chiar și atunci când carnea este gătită. „Aceste alimente găzduiesc agenți patogeni și microbi de deteriorare care se pot scurge pe celelalte alimente ale dumneavoastră”, a explicat Caitlin Clark, cercetător în domeniul alimentar.
Perioada de păstrare a alimentelor din carne diferă, însă nimic nu poate fi consumat dacă a trecut mai mult de o săptămână.
- pui crud: maximum două zile;
- pui gătit: trei-patru zile;
- carne de vită crudă: cinci zile;
- carne de vită gătită: trei-patru zile;
- șuncă: o săptămână dacă este întreagă, dar numai aproximativ patru zile dacă este tăiată în felii;
- șuncă crudă: o săptămână de la deschidere, dar până la două săptămâni dacă este nedeschisă;
- șunca gătită: cinci zile;
- carne tocată, crudă: nu mai mult de două zile;
- carne tocată gătită: nu mai mult de patru zile;
- carne de porc crudă: două zile, maximum;
- carne de porc gătită: patru zile.
În ceea ce privește ouăle, acestea pot fi păstrate mai mult timp. Ouăle crude în coajă rezistă până la cinci săptămâni în frigider, ouăle fierte tari pot fi consumate într-o săptămână, iar albușurile și gălbenușurile de ou crude rezistă între două și patru zile.
Cum procedăm cu laptele, untul și brânza
Dacă laptele nu a fost deschis, acesta poate fi consumat și cu o săptămână mai târziu după ce a expirat, însă dacă a fost deschis, este bun doar pentru aproximativ două zile după data limită de vânzare.
Untul poate fi păstrat în frigider până la trei luni, însă atunci când vrem să-l ținem la temperatura camerei, trebuie pus într-un vas în care nu pătrunde lumina și aerul. Dacă nu facem asta, se va strica în câteva zile.
În ceea ce privește brânza, ea rezistă mai mult în frigider, în funcție de sortiment.
- brânzeturi moi, nedeschise: (brie, chèvre): una-două săptămâni;
- brânzeturi moi, deschise: o săptămână de la momentul în care sigiliul este rupt;
- brânzeturi tari, nedeschise (cheddar, jack, parmezan): șase luni;
- brânzeturi tari, deschise: o lună, potrivit știripesurse.ro.