Se spune că a şti să laşi bacşişuri, atât în ţara nativă, cât şi în afara graniţelor acesteia, este o condiţie esenţială pentru a avea un sejur liniştit!
În Dubai, de exemplu, bacşişul trebuie să însumeze 10% din valoarea serviciului şi, de obicei, se împarte între mai multe persoane. "Dacă te simţi generos, poţi depăşi 10%, astfel încât cel care te-a ajutat direct să fie mulţumit", relatează Business Insider.
În Israel, bacşişul este de asemenea cuprins în notă, dar se obişnuieşte să se adauge câte ceva pe lângă suma cerută.
"Şpaga" din Argentina, e de 10% şi nu e cuprinsă în notă sau factură. Dolarii nu sunt recomandaţi, iar turiştii ar trebui să aibă tot timpul la ei mărunţiş. În Canada se impune un bacsiş de 15 - 20%. Bancnotele americane sunt apreciate, nu însă şi monedele!
În Mexic se lasă la restaurant aproximativ 10 - 15% din valoarea mesei, peste notă. Dolarii sunt acceptaţi, însă moneda locală este preferată. În Franţa, dacă pe nota de plată ori factură scrie "service compris" nu e nevoie de un bacşiş. Dar mint.com de exemplu recomandă să nu laşi bani în plus decât atunci când serviciul a fost unul excepţional.
În Italia, "atenţia" e tot de 10%, iar în Spania, valoarea ciubucului e de 7 - 13% din cea a mesei, la restaurant.
Între 10 - 15% din valoarea mesei se lasă în general în Marea Britanie.
Se spune că în India, este politicos să laşi la restaurant 15% în plus faţă de valoarea notei de plată (de menţionat că dolarii sunt acceptaţi, dar nu preferaţi).
Ceva normal
În America, ţara tuturor posibilităţilor, turiştii mai cumpătaţi oferă maxim 15% din valoarea notei de plată. În Danemarca, la restaurant şi în hoteluri se adaugă automat la nota de plată taxele suplimentare, astfel încât nu mai trebuie lăsat bacşiş. Cunoscătorii menţionează că se poate lăsa un extrabacşişâ€¦
Se spune însă că Noma (Copenhaga), votat pentru a treia oară consecutiv cel mai scump restaurant din lume, este locul unde bacşişul atinge frecvent cifre cu două zerouri. Pentru restaurant, hotel, taxi, în Japonia nu se lasa bacşiş, în general (acceptarea acestuia se consideră o ofensă). China este…categorică: fără bacşiş!
Legenda spune că "tip" este acronimul de la "To Insure Promptness" folosit de proprietarul unui pub englezesc. În prezent, bacşişul a devenit ceva normal, este adesea opţional, iar "practicarea" lui face parte din legile nescrise ale turismului. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/4P8WBXRloJE?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>