Cercetătorii danezi de la Spitalul Universitar din Copenhaga susțin că măștile faciale oferă celor care le folosesc o protecție limitată împotriva infecției Covid-19.
Savanții din Copenhaga își bazează afirmațiile pe un studiu amplu pe care l-au încheiat recent. Astfel, specialiștii spun că au selectat 6.000 de adulți și i-au împărțit în două grupuri. Participanții din primul grup au purtat măști faciale ori de câte ori au ieșit în oraș, ceilalți nu.
După o lună, s-a constatat că 1,8% dintre persoanele care purtau măști fuseseră infectate cu virusul. În cadrul celui de al doilea grup, 2,1% dintre subiecți au fost testați pozitiv pentru Covid-19.
Conform specialiștilor danezi, această diferență foarte mica ar sugera că măștile asigură o protecție limitată împotriva infecției. "Studiul nu confirmă reducerea la jumătate a riscului de infecție pentru persoanele care poartă măștile de față", au scris autorii într-un comunicat de presă.
„Rezultatele ar putea indica un grad mai moderat de protecție de la 15 la 20 de procente, cu toate acestea, studiul nu poate afirma că măștile de față nu oferă nicio protecție.”
Măștile asigură controlul sursei
Echipa de la Spitalul Universitar din Copenhaga susține, însă, că rezultatele acestui studiu nu ar trebui utilizate pentru a argumenta împotriva utilizării măștilor pe scară largă, deoarece acestea îi împiedică pe oamenii care le poartă să îi infecteze pe cei din jurul lor.
Sunt, însă, și savanți care contest rezultatele studiului, subliniind părțile slabe ale acestei cercetări. De exemplu, oamenilor de știință danezi li se reproșează că nu au verificat în ce măsură subiecții au purtat correct măștile.
"Nu există nicio îndoială că măștile funcționează prin controlul sursei", a scris dr. Thomas Frieden într-un editorial pe această temă. Expresia control al sursei, folosită de specialist, se referă la prevenirea răspândirii virusului.
„Întrebarea pentru care a fost realizat acest studiu este: funcționează ca protecție personală? O mască N95 este mai bună decât o mască chirurgicală. O mască chirurgicală este mai bună decât majoritatea măștilor de pânză. O mască de pânză este mai bună decât nimic”, a adăugat Frieden.
Părerile sunt împărțite
Studiul danez a fost dat publicității la câteva zile după ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au revizuit liniile directoare, afirmând că măștile îl protejează pe purtător la fel de mult ca și pe cei din jurul său.
Studiul danez, care a fost publicat în Annals of Internal Medicine, a fost realizat în aprilie și mai, într-o perioadă în care autoritățile daneze nu recomandau purtarea măștilor faciale. Aproximativ doi la sută dintre danezi au contractat SARS-Co-2 în acest răstimp, scrie tabloidul britanic Daily Mail.