Un român cheltuieşte în medie 320 de dolari pe an cu telefonia mobilă. Pentru a achita aceste costuri, trebuie să muncească 120 de ore.
Un român cheltuieşte în medie 320 de dolari pe an cu serviciile şi produsele de telefonie mobilă, au declarat pentru EVZ surse din piaţă. Aceste costuri includ preţurile telefoanelor achiziţionate, ale cartelelor preplătite şi ale abonamentelor, precum şi alte produse, servicii şi accesorii telecom.
- Raportat la salariul mediu pe 2008, calculele arată că un conaţional trebuie să muncească circa 120 de ore pentru a achita pachetul telecom consumat pe parcursul anului.
- Programul de lucru folosit ca etalon este unul de 40 de ore pe săptămână.
„Unii o să spună că aceste costuri medii sunt relativ mici, având în vedere că sunt destui care cumpără pe perioada unui an telefoane care costă ele singure 500-600 de dolari. Trebuie însă ţinut cont şi de faptul că sunt oameni care îşi schimbă telefonul foarte rar şi trag de un euro credit pe cartelă o lună întreagă“, ne-a declarat sursa citată.
- Suma plătită de români pentru a sta conectaţi prin intermediul telefoniei mobile este apropiată de cea plătită de unguri - 352 de dolari, şi de către italieni - 356 de dolari.
- Cele mai mari costuri anuale cu telefonia mobilă le au japonezii, respectiv circa 700 de dolari pe cap de utilizator. Pentru a plăti aceste servicii şi produse telecom, un cetăţean nipon trebuie să muncească 42 de ore.
- Apropiată este suma plătită de utilizatorii americani, cărora telefonia mobilă le scoate anual din buzunar 635 de dolari, echivalentul banilor primiţi pentru 30 de ore de muncă.
Danezii sunt cumpătaţi
- În Germania, costul mediu al unui pachet de telefonie mobilă pe an este de 505 dolari. Pentru a plăti acest serviciu, utilizatorul trebuie să muncească 30 de ore.
Trebuie precizat că, exceptând situaţia pe România, informaţiile privind celelalte ţări sunt incluse într-un raport al grupului media canadian CBS (Canadian Broadcasting Corporation).
- În Europa, dintre ţările dezvoltate, danezii cheltuiesc cel mai puţin cu telefonia mobilă, respectiv 141 de dolari pe an. Astfel, un utilizator danez trebuie să muncească doar 6 ore pe an pentru a achita aceste costuri.
Cea mai mare pondere în costurile cu telefonia mobilă în România o are preţul terminalului achiziţionat de utilizator, spun specialiştii. Conform datelor furnizate de Germanos, în 2008, preţul mediu al unui telefon mobil a fost în România de 110 euro (142 de dolari). În SUA, preţul mediu de achiziţionare a unui terminal a fost, anul trecut, de 83 de dolari, iar la nivel mondial, de 160 de dolari, arată un studiu al firmei de cercetare Gartner.
COMPARAŢIE
Costurile medii anuale, suportate de cei care utilizează telefonia mobilă, la nivel mondial
Tara Costuri medii anuale (dolari) Cate ore trebuie sa munceasca utilizatorul pentru a plati suma Japonia 700 42 SUA 635 30 Turcia 528 196 Australia 387 22 Romania 320 120 Suedia 225 11
Sursa: CBC