Cât mai aşteaptă UDMR statutul minorităţilor

Cât mai aşteaptă UDMR statutul minorităţilor

Legea dorită de Uniune până în iunie zace în sertarul Comisiei pentru drepturile omului. "Dacă nu se va adopta pentru că nu există voinţă politică, atunci avem o problemă", spune Kelemen.

La două luni de când au bătut palma în Coaliţie pentru adoptarea statutului minorităţilor, parlamentarii puterii nu au mişcat nicio hârtie pentru a-şi onora înţelegerea. Proiectul este blocat şi acum în Comisa pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Pentru relaţia dintre PDL şi UDMR însă ceasul ticăie: legea trebuie să treacă de plen până la finalul lui iunie.

"Dacă nu se va adopta pentru că nu există voinţă politică sau majoritate parlamentară, atunci avem o problemă", a avertizat liderul UDMR Kelemen Hunor.

Tot el spune însă că este prematur să anticipeze ce se va întâmpla în Coaliţie dacă statutul nu va deveni lege până la vară. "Mi se pare normal să aşteptăm termenul prevăzut în protocol şi apoi să vedem ce facem. Nu sunt acum în măsură să vă spun dacă vom fi dispuşi să mai aşteptăm şi după iunie. Deocamdată, nu cred că sunt motive de îngrijorare", a continuat Kelemen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, proiectul pare lovit de ghinion. După ce, în ultimii patru ani, proiectul a stat într-un sertar al Biroului Permanent al Camerei, fix pe 2 martie, ziua în care a şi fost, de altfel, semnat protocolul Coaliţiei, statutul minorităţilor a trecut în portofoliul Comisiei pentru drep turile omului, în care puterea are majoritate. De atunci, nu a existat nicio încercare de a se pune proiectul pe ordinea de zi. "Acum, dacă UDMR îşi doreşte, gata, proiectul trebuie să şi apară la comisie?! Să vedem şi ce amendamente sunt. Abia aşteptăm să terminăm şi noi cu acest proiect", a comentat PDL-istul Florin Postolachi, secretarul comisiei, întrebat de EVZ când preconizează ca va fi dezbătut proiectul.

Cum a încurcat socoteala Năstase

Deputatul Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, susţine însă că motivul amânării dezbaterilor este altul: opoziţia pune beţe în roate puterii. Deputatul PSD Adrian Năstase a cerut un punct de vedere de la guvernul Boc în condiţiile în care legea dorită de UDMR a fost promovată de cabinetul Tăriceanu. "Oare guvernul actual şi-a însuşit acest proiect de lege sau nu? Că nu avem o notificare, un punct de vedere al actualului guvern în legătură cu această chestiune. Că, poate, poate nu îl susţine. Proiectul este semnat de către domnul Tăriceanu", a ridicat problema Năstase în şedinţa conducerii Camerei, din 16 martie.

PDL-istul Ioan Oltean l-a rugat imediat pe ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Valentin Iliescu, să trimită un punct de vedere al guvernului. Nu a venit nici până azi. "Nu ştiu ceilalţi miniştri, dar eu nu am primit nicio astfel de solicitare. Sigur că obligaţia morală şi politică este ca acest punct de vedere să existe şi să fie unul favorabil", a comentat, la rândul său, Kelemen Hunor. "Nu sunt acum în măsură să vă spun dacă vom fi dispuşi să mai aşteptăm şi după iunie.“ KELEMEN HUNOR, preşedinte UDMR

REACŢII

Kelemen: "UDMR nu va dispărea"

Liderii UDMR au reacţionat dur după declaraţiile consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care susţinea că UDMR este "o formaţiune tolerată" şi e posibil ca, în timp, să dispară. "Va avea nevoie de UDMR în continuare indiferent ce crede şi ce gândeşte domnul Lăzăroiu. Nu va dispărea UDMR", i-a răspuns lui Lăzăroiu liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, arătându-şi speranţa că punctul său de vedere nu îl reprezintă pe cel al şefului statului.

Mult mai tranşant a fost însă Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR. "Nu mi-a plăcut deloc această declaraţie şi sper să nu fie vorba de un mesaj voalat sau ameninţare indirectă. UDMR e în parlament nu prin mila sau bunăvoinţa altora, ci prin votul maghiarilor", a comentat el.

Declaraţiile lui Lăzăroiu vin însă în contextul în care UDMR, deşi prezent la guvernare, a încheiat parteneriate locale cu opoziţia la Bihor, iar la Baia Mare nu a nominalizat un candidat pentru alegerile parţiale de la primărie, susţinându-l pe deputatul Cătălin Cherecheş, nominalizat de USL.